O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 9. 10. 2023. u 09:18
Administrator

Listopad je mjesec koji je tradicionalno posvećen podizanju svijesti o raku dojke i promicanju važnosti ranog otkrivanja i prevencije ovog javnozdravstvenog problema. Tim povodom je organiziran panel #breastfriend u Kaptol Boutique Cinema na kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med predsjednica druge Europa Donna i voditeljica odjela za citologiju KBC Sestre Milosrdnice, dr. sc. Andrej Roth, dr. med., spec. kirurg, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije Klinike za tumore KBC Sestre Milosrdnice, izv. prof. dr. sc. Lovorka Brajković, klinički psiholog, Sanja Šutej, pacijentica i Luka Vidović. Panel je vodila Antonija Blaće.

Ovaj panel koji je održan 5. listopada 2023. u organizaciji Tekstilprometa i udruge Europa Donna Hrvatska fokusirao se na podršku osobama koje se suočavaju s dijagnozom raka dojke i njihovim obiteljima te se razgovaralo o  stresovima i strahovima s kojima se oboljele osobe suočavaju te kako podržati i sebe i svoje bližnje u takvim okolnostima.

Docentica Ramljak istaknula je kako financijski problemi, (ne)dostupnost odgovarajuće njege i terapije, stigma s kojom se pacijentice suočavaju dodatno otežavaju već tešku situaciju mnogih žena koje su dobile dijagnozu raka dojke. Dr. sc. Andrej Roth je istaknuo kako pacijentice prihvaćaju činjenicu da će ostati bez jedne ili obje dojke te naveo kako danas sve veći broj žena pristaje na rekonstrukciju dojke nakon liječenja. Izv. prof. dr. sc. Lovorka Brajković istaknula je kako maligne bolesti ne pogađaju samo oboljelu osobu, već i obitelj, prijatelje i kolege. Posebno se osvrnula na način kako pomoći djetetu čiji je roditelj bolestan. Sanja Šutej, pacijentica oboljela od raka dojke iznijela je svoje iskustvo o nošenju s bolesti te objasnila što za nju znači biti članicom udruge koja se bavi podizanjem svijesti o raku dojke. Poznati mađioničar, Luka Vidović, podijelio je svoje iskustvo sa strane osobe čija je majka preminula od raka dojke, ali i savjetovao prisutne kako da se lakše nose sa situacijom. 

Zaključak svih panelista bio je da se oboljele žene ne trebaju se sramiti svoje bolesti, već o njoj glasno progovoriti. Samim time borba protiv raka dojke postaje borba cijelog društva, a ne pojedinca.

Uz panel, Tekstilpromet priprema posebnu listopadsku akciju prikupljanja sredstava. Dizajner Ivan Friščić stvorio je inspirirajuću platnenu torbu koja simbolizira podršku oboljelima od raka dojke. Svaka kupnja ove torbe postaje izraz solidarnosti i nade, budući da će sav prihod od prodaje biti doniran udruzi Europa Donna Hrvatska.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS