O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 30. 9. 2021. u 12:08
Uređeno: 1. 10. 2021. u 09:25
Iva Černja Rajter
KaUchenje
KaUchenje je program od 8 radionica namijenjenih studentima svih godina koji ima za cilj unaprijediti njihove vještine učenja.
Prijave su upravo u tijeku, a organizator ovog programa je Psihološki centar Kauch čije stručnjakinje, psihološko humanističkog usmjerenja, imaju relevantno iskustvo u radu sa studentima te mladima općenito.
Radionice će početi tijekom jeseni, održavati će se svaki tjedan, cijeli ciklus trajati će sedam uzastopnih tjedana, a zadnja follow up radionica održati će se nakon tri tjedna. Sve radionice dizajnirane su tako da polaznici umjesto kompletnog programa također mogu odabrati i pojedinačnu radionicu prema interesu i "upasti" na onu temu koja im najviše odgovara.

Brojne studije pokazuju da akademski uspjeh nije stvar inteligencije, već zapravo efikasnih strategija učenja te općenito vještina regulacije svojih emocija, misli i ponašanja. Upravo zato, psihologinje Marina Trbus i Ana Petelinšek te logopetkinja, Karla Marinko, autorice programa, formirale su radionice na način da omoguće studentima da postignu upravo to – što efikasnije učenje u zadanom vremenu.
Na prvoj radionici Hokus Pokus - FOKUS!, studenti prolaze teme poput planiranja učenja, aktivnih i pasivnih tehnika učenja, kako postići i održati fokus te kako pisati kvalitetne bilješke. U drugoj radionici cilj je približiti studentima kako pamtimo te im osigurati usvajanje konkretnih meta-memorijskih vještina.
Ovdje je važno istaknuti da će također na svakoj radionici studenti imati priliku i odmah primijeniti novostečena znanja na učenju svojih predmetnih i ispitnih materijala tako da će jako brzo napredovati i povećati svoj akademski uspjeh. Treća i četvrta radionica su usmjerene na kvalitetnije nošenje s ispitnim stresom te kvalitetnijom regulacijom svog odnosa prema obvezama, učenju i studiju gdje u samoj srži leži motivacija. Peta i šesta radionica se odnose na organizaciju vremena te iscrpnu listu prijedloga i savjeta, tzv. Tips&Tricks uspješnih studenata koju su autorice vrijedno skupljale kako bi polaznici edukacije i sami mogli primijeniti metode koje su se pokazale kao uspješne. Sedma radionica pokazuje vrijednost dobrog umrežavanja gdje se naglašavaju benefiti umrežavanja u akademskom, ali i privatnom i budućem poslovnom okruženju.
Zadnja osma radionica će se održati s odmakom od tri tjedna i ona ima za cilj provjeriti kako se studenti samostalno snalaze s novostečenim vještina te dodatno učvrstiti usvojena korisna
ponašanja.

Kroz cijeli program koriste se utvrđeno korisne tehnike kognitivno-bihevioralnog pristupa koji se pokazao kao izuzetno učinkovit za savladavanje problema u učenju i nošenja s ispitnom anksioznošću. Uz sve navedeno, dodatno je stavljen poseban naglasak na specifičnost koje nosi učenje tehničkim i matematičkih predmeta te online nastava koju nam je donijela pandemija COVID-19. Također, obrađene su i dodatne teme, materijali, tehnike i savjeti prema navedenim temama za studente s disleksijom i ADHD-om.

Ideja za ovaj program došla je temeljem iskustva rada u Psihološkom centru Kauch gdje su se studenti javljali za individualnu podršku i savjetovanje vezano za kvalitetnije učenje i nošenje s ispitnim stresom.
Autorice i voditeljice programa pozivaju sve zainteresirane da se uključe, a posebna pogodnost je da studenti koji se uključe u program ostvaruju popust na individualno savjetovanje.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem linka: https://forms.gle/y2nQCJ78eWjVjqhy8
Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS