O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 17. 5. 2021. u 11:11
Uređeno: 17. 5. 2021. u 11:15
Katarina Jelić
Kad psiholog (za)pomaže? Webinar za...

Asistentice Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija – Ana Petak i Katarina Jelić – 12. svibnja održale su stručni webinar pod nazivom: Kad psiholog (za)pomaže?

Webinar je održan na poziv studenata okupljenih u inicijativu Psiholozi Psiholozima, s ciljem upoznavanja studenata s konceptom pružanja psihološke prve pomoći nakon kriznih i traumatskih događaja, jačanja asertivnosti i osvještavanja važnosti postavljanja granica kod (budućih) profesionalaca pomagačkih zanimanja. Konkretno, kako se postaviti i kako se nositi s traženjem pomoći kada procijenimo da nismo dovoljno spremni i kompetentni za to.

Naime, godina iza nas obilježena je izazovnim psihosocijalnim okolnostima s kojima se svi, pa tako i mi (budući) psiholozi, povremeno teško nosimo. U takvim vremenima naročito je važno čuvati svoje mentalno zdravlje, održavati osjećaj zajedništva i pripadanja zajednici, podržavati emocionalnu dobrobit naših bližnjih i pristupiti daljnjima. Altruizam i empatija ono su što nas čini dobrim stručnjacima i ljudima. No, u želji da budemo od pomoći, nerijetko zaboravljamo vlastite potrebe ali i profesionalna ograničenja i etičke dileme o kojima je potrebno voditi računa.

Studenti su raspravu obogatili vlastitim primjerima, pitanjima i dilemama, a webinar ocijenili korisnim svim budućim stručnjacima iz područja mentalnoga zdravlja. Voditeljice radionice navode kako su im navedene pozitivne povratne informacije poticaj za provedbu sličnih aktivnosti u sklopu Savjetovališta FHS-a, s ciljem unaprijeđenja kvalitete života naših studenata.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS