O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 4. 3. 2019. u 11:36
Administrator

prof. dr. sc. Vlado Jukić

U nedjelju 3. ožujka 2019. u Zagrebu je preminuo prof. dr. sc. Vlado Jukić. Zadnjih pet akademskih godina, uključujući i ovaj semestar, bio je nastavnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na više predmeta studija psihologije. Bio je redoviti profesor u području biomedicine i zdravstva, polju kliničkih medicinskih znanosti, grani psihijatrije, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče i donedavni dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga psihijatrijskoga društva.

Rođen je 23. lipnja 1951. godine u Osoju kraj Posušja, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij medicine diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1976. godine, psihijatriju je specijalizirao 1979.–1982., magistrirao 1989., primarius je postao 1993., a doktor znanosti 1997. Supspecijalizirao je forenzičku psihijatriju 2002. i socijalnu psihijatriju 2006.

Radio je u bolnicama u Koprivnici 1976.–1977., Sisku 1977.–1978., Popovači 1978.–1986. i KBC Zagreb–Rebro 1986.–1994. i u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče od 1994. do smrti. Na Katedri za psihijatriju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je angažiran od 1990. do smrti.

Dragovoljac je Domovinskoga rata od kolovoza 1991., jedan od organizatora psihijatrijske službe tijekom rata, pročelnik Odjela za duševno zdravlje Glavnoga stožera Ministarstva zdravstva RH od lipnja 1992. do kraja rata.

Objavio je stotinjak članaka i knjiga. Dobitnik je niza nagrada i državnih odličja. Muž je i otac troje djece.

Utjecao je ne na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, a svojim je radom zadužio i širu društvenu zajednicu. Bio je neumoran borac za prava osoba s duševnim smetnjama i pokretač ideje o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama.

Povodom njegove smrti pročelnik Hrvatskih studija uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji i zamjenici ravnatelja Kliničke bolnice Vrapče doc. dr. sc. Petrani Brečić u kojem se ističe: „povodom smrti Vašega cijenjenoga ravnatelja i našega dugogodišnjega suradnika profesora Jukića izražavamo iskrenu sućut te iskazujemo zahvalnost zbog njegova prinosa razvoju studija psihologije na Hrvatskim studijima“.

Sprovod pok. prof. Jukića bit će u četvrtak 7. ožujka 2019. u 14.10 na Markovu polju u Zagrebu.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS