O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 14. 3. 2017. u 14:45
Iva Černja Rajter

Poštovane kolegice i kolege,

Od 13. do 17. ožujka obilježava se 16. Tjedan mozga te se u tu manifestaciju uključio i naš Odsjek za psihologiju.

Naime, u suradnji s dr. sc. Krunoslavom Matešićem (izv. prof.) iz Naklade Slap, organizirali smo stručno predavanje pod naslovom “Psihologijski testovi za procjenu ranog razvoja”.

Predavanje će se održati u četvrtak, 16.03.2017. u dvorani Čakovec Hrvatskih studija SuZG, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, 10 000 Zagreb, s početkom u 09h.

Sažetak predavanja:

Psihologijski testovi za procjenu ranog razvoja svrstavaju se načelno u skupinu neuropsiholoških testova. Usmjereni su na procjenu razvoja psihomotoričkih sposobnosti, inteligencije, razvoja govora, i u nekim slučajevima emocionalnog razvoja djeteta. Posebnu skupinu predstavljaju instrumenti za dijagnostiku autizma i drugih neurorazvojnih poremećaja. Slušačima će biti pokazan Razvojni test Čuturić kao izvorno hrvatsko psihodijagnostičko sredstvo. Uz RPČ postoji i trijažni instrument RPM o kojem će također biti riječi. Konstrukcija psihodijagnostičkih sredstava iz ove skupine izuzetno je zahtjevna i skupa pa je s tim povezana njihova dostupnost uvjetovana stupnjem ekonomskog razvoja zemlje.  O testovima koje bi Naklada Slap željela adaptirati za hrvatsko govorno područje bit će iznijeti osnovni podaci.

Na predavanju (i kratkoj raspravi nakon njega) možete se informirati o aktualnom stanju testova za procjenu ranog razvoja djece, ali i svojom nazočnošću podržati ovu svjetsku inicijativu multi-disciplinarnog bavljenja svim izazovima ljudskog mozga. Koliko je ona bogata sadržajem u Republici Hrvatskoj, možete vidjeti na internet stranicama http://www.hiim.unizg.hr/images/TjedanMozga/TM2017/TM2017_Aktualni_program_zbivanja.pdf

Pridružite nam se!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS