O nama

Psihologija je suvremena društvena znanost koja se razvila kao nezaobilazna znanstvena disciplina, ne samo zbog znanstvenih teorija i spoznaja iz glavnog predmeta svog bavljenja - ljudskog ponašanja i doživljavanja, već i zbog primjene rezultata psihologijskih istraživanja u mnogim područjima ljudskog djelovanja. Zahtjevi za profilom psihologa u razvijenim društvima rastu te se očekuje da će ta struka biti među vodećima po zapošljavanju u idućim desetljećima.

Studijski program omogućuje studentima stjecanje Europske diplome psihologa (EDP) čime je stvorena pretpostavka da svaki student dobivanjem diplome u pogledu profesionalne osposobljenosti i stručnih kompetencija može računati na njezinu cjelovitu prihvaćenost unutar Europske unije. Program studija istovremeno je i originalan, jer slijedi osnovnu koncepciju Hrvatskih studija, a to je da se obrazovanju studenata pristupa interdisciplinarno. Na diplomskoj razini ovakav program omogućuje teorijsku, metodološku i praktičnu naobrazbu, osposobljavanje i trening u više područja primijenjene psihologije, a posebice kliničkom, organizacijskom i obrazovnom. Obrazovanje koje su završili, znanja, kompetencije i vještine koje su stekli a nalaze se u nastavnom planu i programu studija psihologije, pružaju diplomiranom studentu psihologije niz mogućnosti te ga čine kvalificiranim i kompetitivnim sudionikom na postojećem tržištu rada.
O studijskom programu, nastavnicima, studentima i ostalim podacima koji vas zanimaju, pročitajte i pogledajte na stranicama Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija.


Objavljeno: 12. 6. 2015. u 14:24
Iva Černja Rajter
In memoriam Prof. dr. sc. Ilija...

Opraštamo se od dragog dugogodišnjeg suradnika prof. dr. sc. Ilije Živkovića.

U Zagrebu je 9. lipnja 2015. u popodnevnim satima, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, poslije duge i teške bolesti, u 62. godini života, 41. godini redovništva i 35. godini svećeničke službe preminuo fra Ilija Živković, član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, nastavnik-vanjski suradnik na studiju psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, nositelj predmeta Psihologija religioznosti.

Rođen je 26. svibnja 1954. u Kostrču, općina Orašje, u Bosanskoj Posavini, BiH. Klasičnu gimnaziju - Srednju školu za spremanje svećenika Provincije franjevaca trećoredaca - pohađao je i završio 1973. u Zagrebu – Odri. Filozofsko-teološki studij započeo je 1974. godine a završio i diplomirao 1980. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 

U Rimu je magistrirao franjevačku duhovnost i teologiju 1983. godine. Magisterij iz psihologijskih znanosti postiže na Catholic University of America (Washington) 1990. godine, a doktorat iz psihologije na istom Sveučilištu 1993.

Od 1984. do 1994. vodio je Hrvatsku katoličku misiju u Washingtonu. Od 1985. do 1992. radio je u Glasu Amerike kao spiker, prevoditelj, a nakon 1990. i kao urednik jutarnje emisije Glasa Amerike za Hrvatsku. Od listopada 1994. obnašao je dužnost pomoćnika glavnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koja ga je 1995. imenovala voditeljem Tiskovnog ureda HBK i ravnateljem Informativne katoličke agencije (IKA). Tu je dužnost obnašao do ožujka 1999. kada je imenovan glavnim direktorom Hrvatskoga katoličkog radija. Od travnja 2001. bio je poglavar Samostana franjevaca trećoredaca u Odri. Na 109. redovitom zasjedanju Generalnog kapitula Franjevaca trećoredaca 2. lipnja 2001. u Rimu fra Ilija Živković izabran je za generala reda, s mandatom od šest godina, te je na toj dužnosti ostao do 2007.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS