Objavljeno: 23. 5. 2023. u 14:06
Administrator

Povodom 200. obljetnice rođenja hrvatskog intelektualca i političara Ante Starčevića održat će se znanstvena manifestacija i znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Ante Starčević: lik - djelo - historiografija". Skup se održava u suorganizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskoga fakulteta, Hrvatskoga državnog arhiva, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Matice hrvatske – Odjela za povijest Matice hrvatske, Odsjeka za povijest i Znanstvenoga zavoda Fakulteta hrvatskih studija. 

Znanstveni skup održat će se 25. i 26. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu (prvi dan) i u Hrvatskom državnom arhivu (drugi dan). Skup će okupiti 40 relevantnih istraživača lika i djela Ante Starčevića, u njegovim višestrukim političkim, društvenim i inim kontekstima. Cilj je ove znanstvene manifestacije sagledati lik i djelo Ante Starčevića iz različitih perspektiva, odnosno ponuditi pregled široko osmišljenih i problemski orijentiranih tema, koje bi trebale dati uvid u njegovu političku i intelektualnu ostavštinu, opće djelovanje u hrvatskoj politici 19. stoljeća, mjesto u odnosu na političke rivale, itd. Također, jedan od glavnih zadataka bit će preispitivanje postignuća hrvatske historiografije o navedenim temama, odnosno određivanje dosega istraživanja na temu pravaštva unutar okvira općih kretanja hrvatske historiografije u pojedinim razdobljima. 

Intencija je dati ne samo uvid u pojedine interpretacije Starčevića u odnosu na hrvatsku politiku i kulturu 19. stoljeća, već odrediti glavne pristupe i centre istraživanja pravaštva u hrvatskoj historiografiji. Otvaranje skupa će se održati 25. svibnja u Vijećnici Filozofskog fakulteta s početkom u 9.30 sati. 

Knjižica sažetaka.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic