DIV - portal za domovinske identitetske vrijednosti

Dobrodošli na DIV – portal za domovinske identitetske vrijednosti!

 

Pred vama je portal koji je namijenjen svima onima koji se zalažu za očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta izvan Domovine. Na portalu ćete moći čitati o djelovanjima na Fakultetu hrvatskih studija vezanima uz njegovanje i očuvanje svih sastavnica nacionalnoga identiteta među mlađim naraštajem hrvatskih iseljenika.

Portal će se obogaćivati novim materijalima i rubrikama pa vas pozivamo da svojim idejama, prilozima, sugestijama i komentarima podržite našu inicijativu i u što većem broju se uključite u rad portala.

 

Urednice

Rona Bušljeta Kardum, Monika Komušanac i Lidija Bogović

 


Objavljeno: 10. 4. 2024. u 08:21
Administrator

Dana 15. ožujka 2024. godine, u prostorijama knjižnice Fakulteta hrvatskih studija otvorena je izložba „Znamenite žene u hrvatskome iseljeništvu“ pod organizacijskim vodstvom Udruge studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva – Populus.

Prioritetan cilj izložbe je uspostava svijesti o relevantnoj ulozi hrvatskih iseljenica koje su svojim individualnim vještinama nastojale zaštititi i svestrano promovirati hrvatski nacionalni identitet u inozemstvu. S tim u vidu, javila se potreba za promidžbom Hrvatica u iseljeništvu koje su formirale dubok trag kulturoloških, umjetničkih, znanstvenih i inih specifičnosti hrvatskoga iseljeništva.

U okviru izložbe predstavljeno je dvanaest žena hrvatske emigracije među kojima su: Mia Čorak Slavenska, Mimi Marinović, Milka Trnina, Lily Garafulić Janković, Nedjeljka Luetić-Tijan, Lenka Franulić Zlatar, Petra Peša, Marijana Dokoza, Ruža Studer Babić, Jasna Novak Milić, Danica Kragić i Danira Nakić Bilić. Svoju životnu priču u emigraciji i korisnost izložbe rastumačila je glavna gošća izložbe – Ruža Studer Babić.

Potrebno je istaknuti kako je izložba nastala u sklopu kolegija „Hrvatska žena u iseljeništvu“ na kojem su studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva provodili istraživanja metodom intervjua sa suvremenim hrvatskim iseljenicama. Inicijativu za organiziranjem izložbe pokrenula je dr. sc. Tamara Bodor, a ideju su realizirali studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva: Ana Marija Jasak, David Car, Martin Lazić i Leon Vuglač. Osim navedenih aktera, na izložbi su sudjelovali i sljedeći autori tekstova: Laura Stanković, Marija Milek, Grga Mati i Tin Frančević, dok je plakat dizajnirala Lucija Pušonjić.

Početak izložbe simbolično je otvoren u ožujku, mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena.

Zaključno, ova izložba ponajprije je produkt težnje studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva za neophodnom sinergijom hrvatskoga društva s iseljeništvom koje se u javnom mnijenju nerijetko zapostavlja.

Leon Vuglač


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic