O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 15. 3. 2024. u 14:16
Uređeno: 15. 3. 2024. u 14:25
Administrator

Izložba Znamenite žene u hrvatskome iseljeništvu u organizaciji Udruge studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva Populus otvorena je danas, 15. ožujka, u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija.

Mimi Marinović, Mia Čorak Slavenska, Lenka Franulić Zlatar, Nedjeljka Luetić Tijan, samo su neke od Hrvatica izabranih za ovu prigodu predstavljanja ženskog doprinosa hrvatskoj i svjetskoj kulturi u svim krajevima svijeta.
Izložbu su osmislili i organizirali studenti demografije i hrvatskog iseljeništva u sklopu kolegija Hrvatska žena u iseljeništvu na kojem su provodili istraživanja o djelovanju suvremenih Hrvatica u dijaspori. Na temelju tih istraživanja osmišljen je dio sadržaja ove izložbe koji predstavlja rad Marijane Dokoze, Petre Peše, Ruže Studer Babić, Jasne Novak Milić, Danice Kragić i Danire Nakić Bilić.

Cilj je izložbe odati počast ženama hrvatskih korijena koje su ostavile trag u globalnom kulturnom, političkom i umjetničkom naslijeđu, kao i podići svijest o velikom broju Hrvatica koje u ovom trenutku na raznim stranama svijeta doprinose kulturnom, gospodarskom, znanstvenom i svakom drugom obliku povezivanja Hrvatske s njezinim iseljeništvom. 
Otvorenje izložbe svojim je izlaganjem podržala novinarka i urednica portala Moja domovina, Ruža Studer Babić, povratnica iz Švicarske. 

Ožujak, kao mjesec u kojem se tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena, prigodno je odabran za početak izložbe koja se do daljnjega može pogledati u knjižnici Fakulteta. Virtualna izložba Hrvatska žena u iseljeništvu može se pogledati na Instagram-profilu udruge studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva Populus.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic