Objavljeno: 19. 10. 2023. u 11:10
Monika Balija
ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA...

U utorak 17. listopada 2023. godine u Kući Europe u Zagrebu održana je završna konferencija projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“ i okrugli stol pod nazivom „Politika demografske revitalizacije: plan nasuprot stihije".

Projektom „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“ učvršćena je suradnja 20 aktera iz područja znanstvene zajednice, civilnog društva, socijalnih partnera i predstavnika lokalne samouprave koji su kroz dijalog s javnom upravom kreirali smjernice za razvoj javnih politika temeljenih na dokazima i ponudili odgovore na izazove koje negativni demografski pokazatelji i trendovi postavljaju pred hrvatsko društvo i prostor. U svrhu toga provedena su 3 istraživanja iz područja: iseljavanje mladih iz Hrvatske, demografski potencijali hrvatskoga iseljeništva te migracije i nacionalna sigurnost.

Partner na projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda koji je počeo u listopadu 2020. godine bio je i Fakultet hrvatskih studija, Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, čiji su djelatnici na čelu s doc. dr. sc. Stjepanom Štercom, osnivačem Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, aktivno sudjelovali kao članovi istraživačkoga tima 3, tematskoga područja migracije i nacionalna sigurnost.  

U okviru završne konferencije 17. listopada održan je i okrugli stol pod nazivom "Politika demografske revitalizacije: plan nasuprot stihije" na kojem su sudjelovali dr. sc. Mislav Rubić., viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica i viša znanstvena suradnica na Institutu za migracije i narodnosti, dr. sc. Stjepan Šterc, osnivač Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac.

Zaključno, voditelj projekta Ivan Majstorić iz Svjetskoga saveza mladih Hrvatska u ime svih partnera pozvao je Vladu Republike Hrvatske na donošenje Strategije demografske revitalizacije, a svi projektni partneri obvezali su se na daljnju afirmaciju demografskih tema u javnosti te pružanje odgovora na suvremene demografske izazove Republike Hrvatske.

Više informacija dostupno je na: https://demografija2050.eu/ i https://www.facebook.com/mreza2050.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic