Znanost

Zaposlenici Fakulteta hrvatskih studija istražuju različite teme u područjima humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, točnije u poljima filozofije, povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije, edukacijskih znanosti, hrvatskog latiniteta i kroatologije. Većina zaposlenika bili su, ili još uvijek jesu, uključeni u istraživačke projekte na nacionalnoj ili Sveučilišnoj razini, a neki od njih bili su voditelji istraživačkih projekata. Rezultate svojih istraživanja zaposlenici iznose na znanstvenim i stručnim skupovima koje organizira ili suorganizira Fakultet, kao i na ostalim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima. Također, Fakultet hrvatskih studija izdaje interdisciplnarni znanstveno-stručni časopis Kroatologija.

Za sve upite u vezi sa znanstvenom i stručnom djelatnošću Fakulteta hrvatskih studija, možete se obratiti 


Objavljeno: 26. 4. 2016. u 11:27
Jasminka Despot Lučanin

Mogućnosti financiranja objavljivanja radova koji su rezultat istraživanja na završenim FP7 projektima, pod nazivom The EC/OpenAIRE FP7 post-grant Open Access Pilot. Ukupno je za ovu svrhu namijenjeno 4 mil EUR-a, tako da vam svakako sugeriramo trazenje sredstava za objavu rada i/ili povrata sredstava za vec objavljeni (i placeni) rad.

 

Željeli bismo vas podsjetiti na mogućnosti financiranja objavljivanja radova koji su rezultat istraživanja na završenim FP7 projektima, pod nazivom The EC/OpenAIRE FP7 post-grant Open Access Pilot. Ukupno je za ovu svrhu namijenjeno 4 mil EUR-a, tako da vam svakako sugeriramo trazenje sredstava za objavu rada i/ili povrata sredstava za vec objavljeni (i placeni) rad. Radi se o jednokratnom projektu za koji (za sada) ne postoje naznake da ce se primjenjivati i za H2020 projekte.

Istraživači, ustanove (u ime istraživača) i izdavači (opet u ime istraživača) mogu zatražiti financiranje svojih publikacija u otvorenom pristupu, objavljenim u časopisima koji naplaćuju tzv. Article Processing Charges (APC), ukoliko udovoljavaju uvjetima opisanim u Pilot policy guidelines, te putem web sučelja pratiti svoj zahtjev i proceduru kroz koju prolazi.

Molim obratite pozornost da se ovaj Pilot odnosi na objavu radova u tzv. zlatnim OA časopisima, dok se ne odnosi na objavljivanje u tzv. hibridnim OA časopisima koji nude mogućnost objave rada u OA, ali ujedno naplaćuju i pretplate na isti časopis. Trenutni popis "eligible journals" nalazi se na https://blogs.openaire.eu/?p=586 i sigurno će se nadopunjavati.

Ujedno vam proslijeđujem neke materijale vezane uz ovaj Pilot:

1. streaming jednog od zadnjih webinara  - obratite pozornost na slide 15 gdje voditelj Pilota Pablo de Castro opisuje mogućnost traženja povrata novca za vec objavljene radove, sto nije postojalo kao mogućnost u početku

2. “Not Just APCs”: the FP7 Post-Grant OA Pilot’s alternative APC-equivalent funding mechanism na https://blogs.openaire.eu/?p=453 - mogućnosti za OA casopise koji NE naplaćuju objavljivanje radova.

3. Dosadašnju statistiku

4. Peti izvještaj o napretku Pilota

5. Snimka webinara održanog 22.3.

6. APC funding .

Ujedno vas molimo da razmotrite objavu "post FP7" rada i u nekom od hrvatskih časopisa koji naplaćuje ili NE naplaćuje APC, kako bismo i za časopise koji NE naplaćuju osigurali financiranje u sklopu "Pilot's alternative APC-equivalent".

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, možete nam se javiti na openaire@lib.irb.hr.

Jadranka Stojanovski

OpenAIRE NOAD za Hrvatsku

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic