Savjetovalište

Savjetovalište 

Savjetovalište Fakulteta hrvatskih studija je centar za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške. Ono osigurava besplatne i povjerljive usluge. Osnovano je Odlukom Znanstveno-nastavnoga vijeća 8. srpnja 2014.

Preko ove stranice može se zakazati termin, saznati više o grupama podrške, pristupiti resursima za samopomoć i saznati više o sredstvima za krizne situacije.

Svatko ima pravo na zdrav život. Obrazovanje je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima. Fakultet hrvatskih studija stvara socijalne, kulturne, odgojne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.

Student ima pravo na psihološku, duhovnu i druge oblike savjetodavne potpore vezano uz akademske i osobne poteškoće, karijerno savjetovanje i informiranje, razvoj akademskih i životnih umijeća i vještina, poput komunikacijskih i socijalnih, suočavanja s izvorima stresa, izbora strategije učenja i organizacije vremena, odgovarajuće prilagodbe.

Savjetovanje je dobrovoljan i povjerljiv odnos između korisnika i savjetovatelja. Temelji se na primjeni znanja i vještina u ostvarivanju ciljeva savjetovanja. Obično se provodi tjedno, mjesečno ili prema potrebi.

Savjetodavna djelatnost jedna je od posebnih djelatnosti Fakulteta hrvatskih studija koja obuhvaća pružanje podrške studentima i zaposlenicima u pogledu suočavanja s osobnim poteškoćama, pitanjima osobnoga razvoja i profesionalnim dvojbama, a može uključivati individualni i grupni rad, predavanja, izradbu tekstnih i vizualnih materijala te povezivanje s primjerenijim izvorima podrške u slučaju potrebe.

Voditeljica Savjetovališta Fakulteta hrvatskih studija – Centra za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške - Jelena Flego, mag. psych.
Kontakt: savjetovaliste@hrstud.hr


Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja: http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/uzppzmz/

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
zainteresiranima pruža usluge cjeloživotnoga profesionalnoga usmjeravanja. Mrežne stranice. Adresa: Središće, Savezne Republike Njemačke 6.

Radi kvalitetnijega svladavanja obrazovnih programa i uspješnije psiho-socijalne prilagodbe studenti Fakulteta hrvatskih studija mogu zatražiti i dobiti psihološko savjetovanje:

 • izravno kod studentske liječnice
 • u Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
 • u Centru za savjetovanje i podršku studentima Sveučilišta u Zagrebu

Nadležna liječnica Fakulteta

Blaženka Kovačević Petrovski, dr. med.

Blazenka.KovacevicPetrovski@stampar.hr

01/ 6551-554

Avenija Većeslava Holjevca 22, Siget, 10000 Zagreb

Biserka Bokulić, medicinska sestra

Biserka.Bokulic@stampar.hr

Radno vrijeme: parni datumi prije podne od 8 do 13 sati; neparni datumi poslije podne od 13 do 20 sati. Obvezna najava telefonom zbog rada na terenu. Petkom liječnica nije u ambulanti.

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., specijalistica školske medicine

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu

Studenti trebaju unaprijed dogovoriti termin. Termin je moguće dogovoriti telefonom 01/4696-281 ili e-poštom: savjet-mladi@stampar.hr

Centar za savjetovanje i podršku studentima

Sveučilište u Zagrebu – zgrada Rektorata

Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb

csps@unizg.hr

01/4564-210

Korisne poveznice

Hitni pregledi prema adresi stanovanja

 • Klinički bolnički centar Zagreb, Rebro, Kišpatićeva 12, tel. 01/2333 233 (Sesvete i Maksimir)
 • Klinika za psihijatriju „Vrapče“, Bolnička 32, tel. 01/3780 666 (Dubrava, Peščenica, Medveščak, Trnje, Centar, Susedgrad i Zaprešić)
 • Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Jankomir 11, tel. 01/3430 000 (Velika Gorica, Novi Zagreb i Trešnjevka)
 • Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, tel. 01/3787 111 (Črnomerec)

Objavljeno: 5. 6. 2021. u 17:06
Uređeno: 6. 6. 2021. u 09:02
Dunja Jurić Vukelić

Trenutna situacija uzrokovana COVID-19 pandemijom ispunila je našu svakodnevnicu osjećajima straha, brige i neizvjesnosti. Na dnevnoj bazi smo suprotstavljeni pitanjima kako zaštiti sebe i bližnje od zaraze, te kako najbolje reagirati i prilagoditi se na značajne promjene u svakodnevnom životu. Sve navedeno tvori savršenu bazu za nastajanje stresa. Stres je u potpunosti normalna reakcija u ovakvim uvjetima. Zato je iznimno važno znati kako prepoznati znakove stresa i što možete uraditi kako biste ih doveli pod kontrolu.

Trenutna situacija uzrokovana COVID-19 pandemijom ispunila je našu svakodnevnicu osjećajima straha, brige i neizvjesnosti. Na dnevnoj bazi smo suprotstavljeni pitanjima kako zaštiti sebe i bližnje od zaraze, te kako najbolje reagirati i prilagoditi se na značajne promjene u svakodnevnom životu. Sve navedeno tvori savršenu bazu za nastajanje stresa. Stres je u potpunosti normalna reakcija u ovakvim uvjetima. Zato je iznimno važno znati kako prepoznati znakove stresa i što možete uraditi kako biste ih doveli pod kontrolu.

Što je uopće stres?

Stres možemo definirati kao psihološki i fiziološki odgovor na događaje koji su na neki način poremetili našu osobnu ravnotežu. Stres je sastavni dio života i jednostavno je neizbježan. No dobra stvar je da ga možemo kontrolirat i time izbjeći situacije gdje on kontrolira nas i našu svakodnevnicu. Pritom treba uzeti u obzir i činjenicu da stres može biti i pozitivan koliko god to zvučalo nevjerovatno. „Dobri“ stres ponekad posluži kao izvrstan motivator u pojedinim situacijama.

Koja je razlika između anksioznosti i stresa?

Ljudi ponekad nesvjesno izjednačavaju pojam anksioznosti i stresa. Premda su vrlo slični, postoje značajne razlike koje ih čine jedinstvenim. Stres je najčešće uzrokovan nekim vanjskim okidačem poput npr. problema na fakultetu ili svađe s bližnjima. Po povlačenju intenziteta uzroka, smanjuje se i razina samog stresa. Kod anksioznosti su stvari nešto ozbiljnije. Anksioznost se može javiti kao odgovor na stres i samo trajanje je dosta duže, te se simptomi zadržavaju čak i nakon povlačenja vanjskog okidača. Još jedna stvar po kojoj se razlikuju jest da stres karakteriziramo kao normalnu reakciju na situaciju, dok se u anksioznosti često javlja pretjerana reakcija u odnosu na okolnosti.

Kako prepoznati znakove stresa?

Koji su najčešći uzroci stresa kod studenata?
 • Novo okruženje
 • Ispunjavanje studentskih zahtjeva
 • Ocjene koje nisu u skladu s očekivanjima
 • Otežani obiteljski odnosi
 • Financije
 • Promjene u društvenom životu
 • Upoznavanje novih ljudi, ideja i iskušenja
 • Priprema za život nakon završetka studija

Utjecaj stresa na zdravlje
Neka medicinska stanja koja mogu biti uzrokovana stresom:
 • Autoimune bolesti
 • Pretilost
 • Kardiovaskularne bolest
 • Dijabetes
 • Neplodnost
 • Astma
 • Kožni problemi
 • Migrene
 • Kronična bol
 • Migrene
Kako kontrolirati stres?
 • Postavljanje prioriteta
 • Prihvaćanje promjene kao sastavnog dijela života
 • Zdravi život
 • Postavljanje realnih ciljeva
 • Socijalna podrška
 • Relaksacijske tehnike*
 • Svjesnost vlastitih ograničenja

*Dijafragmalno disanje: Smjestite se u udobnu poziciju i zatvorite oči. Jednu ruku stavite na prsa, a drugu na trbuh. Udahnite 1-2-3-4-5. Izdahnite 1-2-3-4-5. Vježbajte 3-5 minuta.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/program-za-ocuvanja-mentalnog-zdravlja-borbom-protiv-negativnih-utjecaja-tjeskobe-i-stresa/

 

Autori: Vanja Kopilaš, mag. psych. i doc. dr. sc. Lovorka Brajković

Uredila: Dunja Jurić Vukelić, mag. psych.

Popis obavijesti
Repozitorij

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic