Savjetovalište

Savjetovalište 

Savjetovalište Fakulteta hrvatskih studija je centar za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške. Ono osigurava besplatne i povjerljive usluge. Osnovano je Odlukom Znanstveno-nastavnoga vijeća 8. srpnja 2014.

Preko ove stranice može se zakazati termin, saznati više o grupama podrške, pristupiti resursima za samopomoć i saznati više o sredstvima za krizne situacije.

Svatko ima pravo na zdrav život. Obrazovanje je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima. Fakultet hrvatskih studija stvara socijalne, kulturne, odgojne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.

Student ima pravo na psihološku, duhovnu i druge oblike savjetodavne potpore vezano uz akademske i osobne poteškoće, karijerno savjetovanje i informiranje, razvoj akademskih i životnih umijeća i vještina, poput komunikacijskih i socijalnih, suočavanja s izvorima stresa, izbora strategije učenja i organizacije vremena, odgovarajuće prilagodbe.

Savjetovanje je dobrovoljan i povjerljiv odnos između korisnika i savjetovatelja. Temelji se na primjeni znanja i vještina u ostvarivanju ciljeva savjetovanja. Obično se provodi tjedno, mjesečno ili prema potrebi.

Savjetodavna djelatnost jedna je od posebnih djelatnosti Fakulteta hrvatskih studija koja obuhvaća pružanje podrške studentima i zaposlenicima u pogledu suočavanja s osobnim poteškoćama, pitanjima osobnoga razvoja i profesionalnim dvojbama, a može uključivati individualni i grupni rad, predavanja, izradbu tekstnih i vizualnih materijala te povezivanje s primjerenijim izvorima podrške u slučaju potrebe.

Voditeljica Savjetovališta Fakulteta hrvatskih studija – Centra za unaprjeđenje kvalitete života, karijerni razvoj i pružanje podrške - Jelena Flego, mag. psych.
Kontakt: savjetovaliste@hrstud.hr


Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja: http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/uzppzmz/

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
zainteresiranima pruža usluge cjeloživotnoga profesionalnoga usmjeravanja. Mrežne stranice. Adresa: Središće, Savezne Republike Njemačke 6.

Radi kvalitetnijega svladavanja obrazovnih programa i uspješnije psiho-socijalne prilagodbe studenti Fakulteta hrvatskih studija mogu zatražiti i dobiti psihološko savjetovanje:

 • izravno kod studentske liječnice
 • u Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
 • u Centru za savjetovanje i podršku studentima Sveučilišta u Zagrebu

Nadležna liječnica Fakulteta

Blaženka Kovačević Petrovski, dr. med.

Blazenka.KovacevicPetrovski@stampar.hr

01/ 6551-554

Avenija Većeslava Holjevca 22, Siget, 10000 Zagreb

Biserka Bokulić, medicinska sestra

Biserka.Bokulic@stampar.hr

Radno vrijeme: parni datumi prije podne od 8 do 13 sati; neparni datumi poslije podne od 13 do 20 sati. Obvezna najava telefonom zbog rada na terenu. Petkom liječnica nije u ambulanti.

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., specijalistica školske medicine

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu

Studenti trebaju unaprijed dogovoriti termin. Termin je moguće dogovoriti telefonom 01/4696-281 ili e-poštom: savjet-mladi@stampar.hr

Centar za savjetovanje i podršku studentima

Sveučilište u Zagrebu – zgrada Rektorata

Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb

csps@unizg.hr

01/4564-210

Korisne poveznice

Hitni pregledi prema adresi stanovanja

 • Klinički bolnički centar Zagreb, Rebro, Kišpatićeva 12, tel. 01/2333 233 (Sesvete i Maksimir)
 • Klinika za psihijatriju „Vrapče“, Bolnička 32, tel. 01/3780 666 (Dubrava, Peščenica, Medveščak, Trnje, Centar, Susedgrad i Zaprešić)
 • Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Jankomir 11, tel. 01/3430 000 (Velika Gorica, Novi Zagreb i Trešnjevka)
 • Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, tel. 01/3787 111 (Črnomerec)

Objavljeno: 9. 3. 2020. u 13:57
Dunja Jurić Vukelić

EDUKACIJA ZA PRAKTIČARE
EKSPRESIVNE ART TERAPIJE

dvogodišnji intenzivni edukacijski program

Dragi svi,
u studenom 2020. po peti put u Hrvatskoj kreće Edukacija za praktičare ekspresivne art terapije. Edukaciju vode klinički psiholog i psihoterapeut dr. sc. Avi Goren-Bar te njegov tim – Ivan Barun, Sandra Raković i Maša Žarnić. U nastavku pročitajte više o samoj edukaciji i metodi ekspresivne art terapije, i ako ste zainteresirani pridružite nam se na nadolazećim iskustvenim radionicama!

ISKUSTVENE RADIONICE
 

Iskustvene radionice odlična su prilika za upoznati se s praksom ekspresivne art terapije i otvorene su za sve zainteresirane. Ako niste sigurni je li ova edukacija za vas dođite na iskustvenu radionicu i pronađite odgovor.  Pozvani su svi, i oni koji ne razmišljaju o uključenju u edukaciju.

 

16. travnja 2020., četvrtak, 2 termina:

 1. 13-16h   Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar
 2. 17-20h   Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar
Mjesto održavanja: Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85, Zagreb

6. lipnja 2020., subota, 2 termina:
 1. 10-13h   Voditeljica: Maša Žarnić
 2. 15-18h   Voditeljica: Sandra Raković

Mjesto održavanja: Zagreb, detalji će biti naknadno objavljeni

29. rujna 2020., utorak, 2 termina:

 1. 13-16h   Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar
 2. 17-20h   Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar
Mjesto održavanja: Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85, Zagreb

Cijena jedne radionice: 300kn

Prijave za iskustvene radionice su obavezne uz svoje ime i prezime te naznaku za koji termin se prijavljujete:

PRIJAVITE SE ZA RADIONICU

AVI GOREN-BAR I UČITELJSKI TIM EDUKACIJE
 

Dr.sc. Avi Goren-Bar, voditelj edukacije, klinički je i edukacijski psiholog, certificirani i registrirani art terapeut, punopravni član Europskog društva za gestalt terapiju (EAGT) te Jungijanski psihoterapeut.
Njegova profesionalna postignuća i iskustva potvrđena su od izraelskog Ministarstva zdravlja te izraelskog Udruženja kreativnih art terapija. Dr.sc. Goren-Bar živi u Tel Avivu, a svoje je iskustvo stjecao u Izraelu i širom svijeta držeći predavanja i edukacije iz područja psihologije i ekspresivne art terapije te provodeći terapijski i supervizijski rad u sveučilišnim ustanovama i izvan njih. Bio je viši predavač na Lesley University (Cambridge, Massachusetts). Na temelju svog dugog iskustva od 40 godina rada, razvio je ovu intenzivnu i strukturiranu dvogodišnju edukaciju koja se uz Hrvatsku provodi i u Turskoj, Sloveniji, Srbiji i Grčkoj.
 

Njegov detaljniji životopis možete pogledati ovdje:

UPOZNAJTE AVI GOREN-BARA
Ivan Barun diplomirani je liječnik i akademski slikar koji je kroz praksu likovne terapije pronašao način kako da spoji svoje dvije velike strasti – duševno zdravlje i umjetničko izražavanje. Završio je Edukaciju za praktičara ekspresivne art terapije te je na edukaciji iz tjelesno orijentirane integrativne psihoterapije. Član je Hrvatskog psihijatrijskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju. Trenutno je na specijalizaciji iz psihijatrije u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan gdje u radu sa psihijatrijskim bolesnicima koristi i metode likovne terapije.

Sandra Raković diplomirana je psihologinja s 15ogodišnjim iskustvom u radu s djecom i odraslima. Svoje je iskustvo stjecala radeći kao školska psihologinja te vodeći različite psihološko-terapijske kreativne programe. Svijet ekspresije i terapije počeo ju je rano zanimati iz osobne potrebe da unese mir i jasnoću u vlastite unutarnje dijaloge. Nakon Edukacije za praktičare ekspresivne art terapije i dvogodišnjeg asistiranja postala je jedna od organizatorica ove edukacije u Hrvatskoj, kao i dio učiteljskog tima kod nas i u Srbiji. Predsjednica je Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju.

Maša Žarnić diplomirana je profesorica filozofije te francuskog jezika i književnosti koja je svoj poziv pronašla u kreativnom i psihoterapijskom radu. Završila je Edukaciju za praktičare ekspresivne art terapije, te je na završnoj godini edukacije iz tjelesno orijentirane integrativne psihoterapije. Predano vodi kreativne radionice, te individualne i grupne programe kreativnog osobnog razvoja za odrasle. Od 2019. godine dio je učiteljskog tima na Edukaciji iz ekspresivne art terapije u Hrvatskoj i u Srbiji, gdje doprinosi svojom ljubavi prema plesu i pokretu, simbolima te grupnoj dinamici.

ŠTO JE EKSPRESIVNA ART TERAPIJA?
 

Ekspresivna art terapija temelji se na pretpostavci da svatko može napraviti značajno umjetničko djelo, neovisno o svom talentu i iskustvu, te da su sam proces stvaranja kao i djelo uvijek od koristi klijentu.
U ekspresivnoj art terapiji ne radi se samo s likovnom umjetnošću, već i s glazbom i glasom, pokretom i plesom, pisanjem i pričanjem priča i poezije, glumom i teatrom. Bilo koji medij može poslužiti klijentu da dođe značajnog osobnog iskustva, a dodatno bogatstvo daje primjena intermodalnosti, tj. prelazak iz jednog od ovih modaliteta u drugi.
 
Za razliku od uobičajene psihoterapije, gdje se dijalog odvija između klijenta i terapeuta, u ekspresivnoj art terapiji imamo strukturu trokuta: klijent/stvaratelj, terapeut/promatrač i umjetničko djelo ("art"). Pomoću tog trećeg objekta ("arta") otvaraju nam se nove mogućnosti da dođemo do uvida i osobne promjene.
Kroz rad s umjetničkim djelom na površinu izlaze nesvjesni sadržaji unutar kojih je sadržan i lijek što ga klijentova psiha nudi za iscjeljenje i transformaciju. Proces istraživanja završava povratkom na svjesni nivo s uvidom koji klijentu pomaže da napravi konkretne korake u svakodnevnom životu.

S KIME SE MOŽE RADITI EKSPRESIVNA ART TERAPIJA?

Ekspresivna art terapija ima vrlo široku primjenu u radu s djecom, adolescentima, odraslima, osobama s teškoćama, osobama koje su preživjele traume itd., budući da, za razliku od većine psihoterapijskih metoda, ne inzistira na verbaliziranju doživljenih trauma.
Dobro se primjenjuje i individualno i grupno. Koristi ne samo osobama koje imaju problema, već i bilo kojem pojedincu za osobni rast i razvoj.

TKO MOŽE SUDJELOVATI NA OVOJ EDUKACIJI?

 

Stručnjaci i studenti (završen min. trogodišnji program) iz područja bihevioralnih znanosti:
 • psiholozi
 • stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila (socijalni pedagozi, logopedi, rehabilitatori)
 • socijalni radnici
 • psihijatri
 • pedagozi
 • terapeuti
 • coachevi
Prijave stručnjaka drugih humanističkih znanosti te zdravstvenih, prosvjetnih i umjetničkih struka bit će dodatno razmatrane.

PROGRAM EDUKACIJE:

 

1. Modul: Osnovni koncepti ekspresivne art terapije (kreacijska os)
Upoznajemo se s osnovnim konceptima ekspresivne art terapije. Polaznici prolaze kroz iskustvo kreativnog terapijskog procesa učeći o važnosti kreacijske osi koja se sastoji od 6 faza. Prepoznavanjem tih faza u klijentovom procesu terapeut dobiva dijagnostičke podatke o klijentu i stoga se može bolje uskladiti s njegovim potrebama i intervenirati. Na ovom modulu učimo kako koristiti intermodalnost (prelazak iz jednog umjetničkog modaliteta u drugi) u ekspresivnoj art terapiji.

2. Modul: Primjena gestalt principa u ekspresivnoj art terapiji
Principi gestalt terapije i ekspresivne art terapije međusobno se nadopunjuju i podržavaju. Na ovom modulu učimo kako u ekspresivnoj art terapiji primijeniti 6 načela gestalt terapije: holizam, svjesnost, ovdje i sada, figura i pozadina, spremnost te polariteti. Učimo kako aktivacijom umjetničkog djela klijent dolazi do vlastitih vrijednih nesvjesnih sadržaja koji mu omogućuju izlazak iz ponavljajućih uzoraka ponašanja.

3. Modul: Primjena C. G. Jungovih pojmova u ekspresivnoj art terapiji
Psihologija C.G. Junga i njegovih sljedbenika pruža čvrstu teoretsku podlogu za ekspresivnu art terapiju. Polaznici će naučiti osnovne jungijanske pojmove kao što su: svjesno i nesvjesno, persona, sjena, animus i anima, heroj te mnoge druge arhetipove i simbole, uključujući  njihovu primjenu u tumačenju klijentovog rada.

4. Modul: Primjena teorije objektnih odnosa u ekspresivnoj art terapiji
Oslanjajući se na koncepte D. W. Winnicotta i M. Klein, teorije objektnih odnosa govore o potrebi i sposobnosti da imamo bliske emocionalne odnose s drugima te o načinu na koji su oni oblikovani našim iskustvima u ranom djetinjstvu. Vidjet ćemo kako ekspresivna art terapija kroz neverbalno iskustvo povezuje klijenta s preverbalnim sjećanjima ranog djetinjstva i pomaže u obnovi selfa.

 

5. Modul: Grupni procesi u ekspresivnoj art terapiji
Kroz teorije Wilfreda Biona i objektnih relacija te kroz gestalt principe polaznici će naučiti kako prepoznati i primijeniti koncepte grupne terapije i grupnih procesa unutar grupne art terapije. Ova znanja mogu se primjenjivati u radu sa širokim spektrom korisnika: u grupama adolescenata, ovisnika, udovica, oboljelih od raka, delikvenata itd. Polaznici će kroz praktične vježbe naučiti kako voditi grupu te kako koristiti razne umjetničke modalitete u poticanju grupnih terapijskih procesa.

6. Modul: Obiteljska terapija i terapija parova u ekspresivnoj art terapiji
Obiteljska se dinamika vrlo jasno može vidjeti prilikom zajedničkog stvaranja nekog umjetničkog djela: tijek procesa odlučivanja, poslušnost autoritetu, odnosi roditelja i djece, ritam, suradnja, zavist, destrukcija, poticaji i kazne – te ostala "obiteljska stvarnost". Polaznici će kroz iskustveno učenje vidjeti kako se metode ekspresivne art terapije mogu primijeniti u obiteljskoj i partnerskoj terapiji.
7. Modul: Dijagnostičko mišljenje u art terapiji
Razvoj dijagnostičkog stila razmišljanja za vrijeme procesa stvaranja umjetničkog djela. Polaznici će steći vještine boljeg razumijevanja umjetničkih radova svojih klijenata.

8. Modul: Psihoterapijska pitanja u ekspresivnoj art terapiji
Bavimo se klasičnim psihoterapijskim pitanjima koja su dio jedinstvenog procesa ekspresivne art  terapije. Transfer, kontratransfer, procesi, odbacivanje. Kako dati povratnu informaciju? Tko sam ja kao praktičar ekspresivne art terapije?

 

RASPORED MODULA EDUKACIJE ZA 2020.-2022.:
 

1. modul - 6., 7. i 8. studeni 2020. Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar
2. modul - 22., 23. i 24. siječanj 2021. Voditeljica: Sandra Raković
3. modul - 9., 10. i 11. travanj 2021. Voditeljica: Maša Žarnić           
4. modul - 11., 12. i 13. lipanj 2021. Voditeljica: Sandra Raković
5. modul - listopad 2021. Voditeljica: Maša Žarnić                   
6. modul - 10., 11. i 12. prosinac 2021. Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar      
7. modul - veljača/ožujak 2022. Voditelj: Ivan Barun        
8. modul - travanj/svibanj 2022. Voditelj: dr. sc. Avi Goren-Bar, uz prisustvo ostalih učitelja

Polaznici edukacije naknadno će biti obaviješteni o točnim datumima modula koji još nisu naznačeni.
Expressive art therapy- short demo video
Kako to otprilike izgleda na edukaciji? Pogledajte!

SADRŽAJ

 • Edukacija traje dvije godine i raspoređena je u 8 intenzivnih modula
 • Svaki modul traje tri dana - petak, subotu i nedjelju (9h do 18h)
 • Program edukacije uz učitelja i organizacijski tim podržava i 6 asistenata
 • Između modula predviđena su još po dva susreta od 4 sata u manjim grupama pod vodstvom asistenata edukacije
 • Polaznici su obvezni za vrijeme edukacije proći minimalno 8 sati osobne individualne terapije
Nakon što su ovi uvjeti zadovoljeni (sveukupno 280 radnih sati) polaznici će dobiti certifikat koji izdaje Hrvatska udruga za ekspresivnu art terapiju i u kojem će biti istaknut program edukacije te broj sati koje je polaznik tijekom dvije godine programa proveo u iskustvenom i teoretskom radu.
Nakon završene edukacije polaznici postaju praktičari ekspresivne art terapije i osposobljeni su primjenjivati tehnike ekspresivne art terapije u svom radu.
 

CIJENA EDUKACIJE


Cijena po modulu: 2800kn           
Snižena cijena modula (popust za rane prijave - vrijedi do 6.6.2020.): 2650kn
 
Cijena uključuje: predavanja, radionice, susrete u manjim grupama između modula, art materijal, osvježenja tijekom trajanja modula, korištenje prostora, certifikat.
Cijena ne uključuje: ručak, parking, individualne terapije.

 

PRIJAVE NA EDUKACIJU
 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mail earth.zagreb@gmail.com.
Prijava se smatra važećom nakon popunjene prijavnice, potvrde organizacijskog tima edukacije te uplaćene bespovratne kotizacije.  
Prijave se prihvaćaju do popunjenja grupe. Broj polaznika u dvogodišnji edukacijski program je ograničen.
 

Za sve dodatne informacije i pitanja,
slobodno nam se obratite!

PIŠITE NAM

Budite u toku s događanjima i pratite nas i na našoj Facebook stranici:

FACEBOOK

Fotografije: Tatjana Strinavić, Neva Ćapin, Tara Beata Racz
 

Lijep pozdrav i do viđenja!

 

Organizacijski tim edukacije:
Gordana Knezić, prof.psih.
Sandra Raković, dipl.psih.

Popis obavijesti
Repozitorij

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic