Europska unija i civilno društvo
Šifra: 214083
ECTS: 3.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Andreja Sršen
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Andreja Sršen - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Civilno društvo je prostor između obitelji, države i tržišta gdje se građani udružuju radi promicanja zajedničkih interesa. Povećanjem važnosti Europske unije za politički i svakodnevni život na europskom prostoru uloga civilnog društva i njegov odnos s institucijama EU postaje sve važnije. Na predmetu će se tematizirati civilno društvo u kontekstu europeizacije. Rekonstruirati će institucije EU i njihov odnos spram civilnog društva i obrnuto. Nastojati će se pokazati odakle izvire moć civilnog društva. Zašto je civilno društvo danas tako glasno? Zašto se za njega zanima politika? Kako i zašto se za njega interesira gospodarstvo? Kakve oblike imaju udruge civilnog društva? Koja je njihova zadaća? Kako je postalo tako značajno da ga se ne može ignorirati? Pitanja su na koja će se nastojati dati odgovor sociologijskom analizom promjena koje se zbivaju u suvremenim europskim društvima.
Ishodi učenja:
Literatura:
1. semestar
SOC-dipl (16534): Obavezna izborna radna grupa u 1. semestru - Redovni smjer - Znanstveni
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u zimskom semestru (ZN/NAST smjer) - Redovni smjer - Znanstveni

3. semestar
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u zimskom semestru (ZN/NAST smjer) - Redovni smjer - Nastavnički
SOC-dipl (4420): Izborni kolegiji u zimskom semestru (ZN/NAST smjer) - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
  • izv. prof. dr. sc. Andreja Sršen:

    Četvrtkom:  16.00 sati.

    Lokacija: 13
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic