O nama
Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu spadaju među tzv. „nastavna učilišta“ koji na svim svojim studijskim smjerovima (zasad izuzev komunikologije), uz mogućnost znanstvenog opredjeljenja, svojim studentima nudi i mogućnost nastavničke naobrazbe za one koji vide svoju budućnost kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova.
Nakon donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi 2008. god., nastavnička naobrazba je usklađena prema propisima toga zakona po kojemu „poslove nastavnika predmetne nastave u srednjoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste i ima potrebne pedagoške kompetencije (čl. 105,7). Pod pedagoškim kompetencijama zakon predviđa znanja iz pedagogije, psihologije, didaktike i metodike sa sveukupnom opterećenošću od 60 ECTS (105,6). Ovakav koncept nastavničke naobrazbe je istovremeno usklađen i s  Bolonjskom reformom visokog obrazovanja ima li se u vidu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. godine.
Nastavu izvodi i organizira Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu tako da je ona koncentrirana na jednom mjestu za sve studijske smjerove.
Kako bi izišli ususret sve većoj potražnji za nastavničkom naobrazbom, a u skladu s najnovijim zakonskim odredbama, Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu Hrvatskih studija, osmislio je, a Senat Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka 2014. prihvatio program dodatne nastavničke naobrazbe (PPDMN) u svrhu stjecanja pedagoških kompetencija. Program je namijenjen svima koji žele raditi (ili već rade) u odgojno-obrazovnim ustanovama, a tijekom svoga studija nisu stekli tu naobrazbu, odnosno njihova matična ustanova im to nije mogla ponuditi. On je predviđen i za one koji osjećaju potrebu za cjeloživotnim školovanjem i dodatnom naobrazbom na tom području radili oni u obrazovnim ustanovama, nakladničkim kućama ili elektroničkim medijima. Više o programu vidi na: http://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn.

Objavljeno: 9. 5. 2024. u 09:43
Martina Horvat
Potpisan Sporazum o suradnji s...

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru 6. svibnja 2024. godine potpisan je Sporazum o suradnji između Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.  

Sporazum o suradnji potpisali su dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Marin Ćorluka i od. dekana Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Grčević u prisustvu od. prodekanice za nastavu i studente doc. dr. sc. Katarine Dadić i od. prodekana za znanost prof. dr. sc. Nevena Hrvatića.

Potpisivanjem Sporazuma uspostavljena je suradnja u području provedbe znanstvenih istraživanja i projekata od zajedničkoga interesa, pripreme znanstvenih (i stručnih) skupova, konferencija i okruglih stolova, povezivanje znanstvene i akademske zajednice u Republici Hrvatskoj s institucijama koje skrbe o očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini s ciljem razmjene znanja, prakse, iskustava te u drugim područjima od zajedničkog interesa.

Tom prigodom, dekan prof. dr. sc. Marin Ćorluka, uručio je zahvalnicu prof. dr. sc. Nevenu Hrvatiću za suradnju, iznimnu podršku i doprinos u radu i promicanju Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic