O nama
Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu spadaju među tzv. „nastavna učilišta“ koji na svim svojim studijskim smjerovima (zasad izuzev komunikologije), uz mogućnost znanstvenog opredjeljenja, svojim studentima nudi i mogućnost nastavničke naobrazbe za one koji vide svoju budućnost kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova.
Nakon donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi 2008. god., nastavnička naobrazba je usklađena prema propisima toga zakona po kojemu „poslove nastavnika predmetne nastave u srednjoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste i ima potrebne pedagoške kompetencije (čl. 105,7). Pod pedagoškim kompetencijama zakon predviđa znanja iz pedagogije, psihologije, didaktike i metodike sa sveukupnom opterećenošću od 60 ECTS (105,6). Ovakav koncept nastavničke naobrazbe je istovremeno usklađen i s  Bolonjskom reformom visokog obrazovanja ima li se u vidu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. godine.
Nastavu izvodi i organizira Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu tako da je ona koncentrirana na jednom mjestu za sve studijske smjerove.
Kako bi izišli ususret sve većoj potražnji za nastavničkom naobrazbom, a u skladu s najnovijim zakonskim odredbama, Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu Hrvatskih studija, osmislio je, a Senat Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka 2014. prihvatio program dodatne nastavničke naobrazbe (PPDMN) u svrhu stjecanja pedagoških kompetencija. Program je namijenjen svima koji žele raditi (ili već rade) u odgojno-obrazovnim ustanovama, a tijekom svoga studija nisu stekli tu naobrazbu, odnosno njihova matična ustanova im to nije mogla ponuditi. On je predviđen i za one koji osjećaju potrebu za cjeloživotnim školovanjem i dodatnom naobrazbom na tom području radili oni u obrazovnim ustanovama, nakladničkim kućama ili elektroničkim medijima. Više o programu vidi na: http://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn.

Objavljeno: 25. 10. 2023. u 12:24
Martina Horvat

Doc. dr. sc. Sandra Car sudjelovala je pozvanim predavanjem na međunarodnoj konferenciji 2023 European Home Education Summit, održanoj od 20.-21. listopada u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.  Organizatori konferencije bili su GHEX (Global Home Education Exchange) - međunarodna mreža čiji je cilj povezati i poduprijeti globalnu zajednicu okupljenu oko obrazovanja kod kuće; američka udruge HSLDA (Home School Legal Defense Association) – krovna organizacije za obrazovanje kod kuće; te udruga Homeschooling Hrvatska – krovna organizacije za obrazovanje kod kuće u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su sudjelovali nositelji homeschooling pokreta, političari, znanstvenici, odvjetnici i roditelji obrazovatelji, kako bi se umrežili te se založili za ozakonjenje homeschoolinga u Republici Hrvatskoj. U mnogim zemljama homeschooling je zakonski priznat kao jedan od oblika alternativnog odgoja i obrazovanja. Tako je i u većem dijelu Europe. Prije nekoliko godina agencija Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA), na poticaj Europske Komisije, provela je opsežno istraživanje o stanju homeschoolinga u Europi. U izvješću je prikazano koje zemlje i na koji način provode homeschooling. Navodi se da je u većini zemalja Europe omogućeno obrazovanje kod kuće na zahtjev roditelja. Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, homeschooling nije dozvoljen još samo u Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Osim u Europi homeschooling je dozvoljen, ali i jako popularan u SAD-u, Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu.

Doc. dr. sc Sandra Car izložila je rezultate kvalitativnog istraživanja na temu Croatian parents' perspectives on homeschooling.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic