O nama
Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu spadaju među tzv. „nastavna učilišta“ koji na svim svojim studijskim smjerovima (zasad izuzev komunikologije), uz mogućnost znanstvenog opredjeljenja, svojim studentima nudi i mogućnost nastavničke naobrazbe za one koji vide svoju budućnost kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova.
Nakon donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi 2008. god., nastavnička naobrazba je usklađena prema propisima toga zakona po kojemu „poslove nastavnika predmetne nastave u srednjoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste i ima potrebne pedagoške kompetencije (čl. 105,7). Pod pedagoškim kompetencijama zakon predviđa znanja iz pedagogije, psihologije, didaktike i metodike sa sveukupnom opterećenošću od 60 ECTS (105,6). Ovakav koncept nastavničke naobrazbe je istovremeno usklađen i s  Bolonjskom reformom visokog obrazovanja ima li se u vidu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. godine.
Nastavu izvodi i organizira Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu tako da je ona koncentrirana na jednom mjestu za sve studijske smjerove.
Kako bi izišli ususret sve većoj potražnji za nastavničkom naobrazbom, a u skladu s najnovijim zakonskim odredbama, Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu Hrvatskih studija, osmislio je, a Senat Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka 2014. prihvatio program dodatne nastavničke naobrazbe (PPDMN) u svrhu stjecanja pedagoških kompetencija. Program je namijenjen svima koji žele raditi (ili već rade) u odgojno-obrazovnim ustanovama, a tijekom svoga studija nisu stekli tu naobrazbu, odnosno njihova matična ustanova im to nije mogla ponuditi. On je predviđen i za one koji osjećaju potrebu za cjeloživotnim školovanjem i dodatnom naobrazbom na tom području radili oni u obrazovnim ustanovama, nakladničkim kućama ili elektroničkim medijima. Više o programu vidi na: http://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn.

Objavljeno: 24. 4. 2023. u 16:22
Martina Horvat

Izaslanstvo škole Holy Family Primary School Bell Park iz australske Viktorije posjetilo je 21. travnja 2023. Fakultet hrvatskih studija. Izaslanstvo su činili:

  • gospodin Peter Brunt,  ravnatelj škole Holy Family Primary School;
  • gospođa Katica Perinac, dopredsjednica Udruge učitelja hrvatskoga jezika u Viktoriji te članica Uprave Hrvatske kulturne udruge iz Geelonga i
  • gospođa Ivana Fakac, viša stručna savjetnica u Sektoru za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.  

Katolička osnovna škola Holy Family od 1978. godine ima u školski kurikulum integriranu nastavu hrvatskoga jezika, odnosno nudi učenje hrvatskoga jezika kao obvezni predmet. Osim u spomenutoj školi, hrvatski se poučava i u Victorian School of Languages iz Melbournea koja okuplja sve subotnje škole hrvatskoga jezika. Obje su škole imale i imaju značajnu ulogu u očuvanju hrvatskoga nacionalnoga identiteta, odnosno hrvatskoga  jezika i kulture u Australiji.

Izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum otvorila je radni sastanak te predstavila sve nazočne. Ukratko je prezentirala rezultate prošlih projekata i najavila buduće projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje hrvatske nastave u inozemstvu. Izaslanstvu škole Holy Family Primary School Bell Park iz Australije ponuđena je pomoć Odsjeka odgojno-obrazovnih znanosti u procesu unaprjeđenja poučavanja i učenja hrvatskoga jezika te očuvanju hrvatske kulture u okviru odgojno-obrazovnih institucija u Australiji. 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic