O nama
Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu spadaju među tzv. „nastavna učilišta“ koji na svim svojim studijskim smjerovima (zasad izuzev komunikologije), uz mogućnost znanstvenog opredjeljenja, svojim studentima nudi i mogućnost nastavničke naobrazbe za one koji vide svoju budućnost kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova.
Nakon donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi 2008. god., nastavnička naobrazba je usklađena prema propisima toga zakona po kojemu „poslove nastavnika predmetne nastave u srednjoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste i ima potrebne pedagoške kompetencije (čl. 105,7). Pod pedagoškim kompetencijama zakon predviđa znanja iz pedagogije, psihologije, didaktike i metodike sa sveukupnom opterećenošću od 60 ECTS (105,6). Ovakav koncept nastavničke naobrazbe je istovremeno usklađen i s  Bolonjskom reformom visokog obrazovanja ima li se u vidu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. godine.
Nastavu izvodi i organizira Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu tako da je ona koncentrirana na jednom mjestu za sve studijske smjerove.
Kako bi izišli ususret sve većoj potražnji za nastavničkom naobrazbom, a u skladu s najnovijim zakonskim odredbama, Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu Hrvatskih studija, osmislio je, a Senat Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka 2014. prihvatio program dodatne nastavničke naobrazbe (PPDMN) u svrhu stjecanja pedagoških kompetencija. Program je namijenjen svima koji žele raditi (ili već rade) u odgojno-obrazovnim ustanovama, a tijekom svoga studija nisu stekli tu naobrazbu, odnosno njihova matična ustanova im to nije mogla ponuditi. On je predviđen i za one koji osjećaju potrebu za cjeloživotnim školovanjem i dodatnom naobrazbom na tom području radili oni u obrazovnim ustanovama, nakladničkim kućama ili elektroničkim medijima. Više o programu vidi na: http://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn.

Objavljeno: 14. 11. 2022. u 08:42
Martina Horvat
Doc. dr. sc. Katarina Dadić i prof....

Obnašateljica dužnosti prodekanice za nastavu i studente, doc. dr. sc. Katarina Dadić i obnašatelj dužnosti prodekana za znanost, prof. dr. sc. Neven Hrvatić održali su uvodna izlaganja na okruglom stolu „Dostojanstveni život starijih osoba - izazov za društvo“  u okviru projekta „Pridruži se - aktivni u mirovini“ u Sv. Ivanu Zelini.

U utorak, 8. studenoga 2022. u Pučkom otvorenom učilištu i u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina, doc. dr. sc. Katarina Dadić govorila je o gerontogogiji i promjenama u strukturi suvremene obitelji, gdje se stariji afirmiraju kao kritički posrednici između različitih stilova i kultura života, a važna je i uloga vjerskih zajednica u njihovom dostojanstvenom i aktivnom životu.

Prof. dr. sc. Neven Hrvatić istaknuo je važnost gerontogogije, razvoja koncepcija cjeloživotnog obrazovanja (samoobrazovanje, motivacija, interes) i odlaska u dom umirovljenika kao mogućeg izlaza iz osamljenosti i socijalne izolacije, kroz kvalitetnu skrb i drugačije/veselije okružje i ozračje, slobodno vremenske aktivnosti i život starijih osoba u zajednici.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic