Objavljeno: 14. 5. 2024. u 11:52
Administrator

Poštovane, poštovani,

Gliptoteka HAZU ima čast pozvati Vas na izložbu Juraj Dalmatinac iz Arhiva Gliptoteke HAZUpovodom Međunarodnog dana muzeja u petak 17. svibnja 2024. u 11 sati u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija, Borongajska cesta 83d.

Na izložbi na panoima predstavljamo raznovrsnu arhivsku građu koja je dio bogate Zbirke sadrenih odljeva Jurja Matejeva Dalmatinca Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, koja sadrži sadrene odljeve skulptura i dijelova arhitekture jednog od najistaknutijih umjetnika 15. stoljeća na našoj obali.

Arhivska građa sakupljana je niz godina za Zbirku u sklopu istraživanja Jurjeva života i rada. Prikupljeni su transkripti važnih dokumenata, ugovori za izvođenje pojedinih djela te biografski podaci. Velik dio arhive čine brojne fotografije i negativi koji su kao dio istraživanja snimljeni prilikom obilaženja svih mjesta u kojima je Juraj djelovao i boravio.

Kako bi pridonijela popularizaciji i pristupačnosti djela Jurja Dalmatinca, izložba je obogaćena i novim 3D modelima izrađenim za ovu prigodu. Također, Gliptoteka – zahvaljujući sadrenim odljevima koje posjeduje – pruža jedinstvenu priliku za okupljanje i izlaganje na jednome mjestu radova Jurja Dalmatinca koji su inače dio arhitekture ili njezin integralni dio, a nalaze se na različitim lokacijama u Splitu, Šibeniku, Rabu, Pagu, Dubrovniku i Anconi.

 Izložba je nastala u suradnji s Grafičkim fakultetom, Fakultetom hrvatskih studija i tvrtkom Link2. Autorica izložbe je dr. sc. Magdalena Getaldić, znanstvena suradnica u Gliptoteci.

Izložba je realizirana i financirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Zaklade HAZU.

S poštovanjem,

Gliptoteka HAZU

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic