Objavljeno: 13. 5. 2024. u 10:27
Administrator


Hrvatski Sabor je krajem 2023. godine donio odluku da će se Nacionalni dan palijativne skrbi u Hrvatskoj obilježavati svake godine 11. svibnja. Proglašavanjem ovog dana želi se pružiti podrška svima koji se suočavaju sa uznapredovalom neizlječivom bolešću, kao i njihovim obiteljima te kontinuirano poticati unaprjeđenje sustava palijativne skrbi i javno istaknuti brigu jednih za druge.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 11. 5. 2024. godine je obilježen Nacionalni dan palijativne skrbi pod nazivom Palijativna skrb – čovječnost na djelu, gdje je sudjelovala izv. prof. dr. sc. Lovorka Brajković, specijalistica kliničke psihologije i specijalistica palijativne psihologije. U svom izlaganju, kao jedna od utemeljiteljica Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta (CEPAMET) i kao bivša voditeljica Odjela za komunikacijske vještine CEPAMET-a je istaknula važnost i nužnost edukacije u području palijativne skrbi, a osobito u području komunikacijskih vještina u palijativnoj skrbi te je prikazala brojne edukacije koje se održavaju u CEPAMET-u. Nadalje, izv. prof. dr. sc. Lovorka Brajković prikazala je važnost uloge psihologa u palijativnom timu te koje sve kompetencije i vještine psiholog treba steći kako bi mogao pružati palijativnu skrb.

Stručni skup je otvorila predstojnica CEPAMET-a prof. dr. sc. Marijana Braš i predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac. Na skupu su sudjelovali brojni domaći, ali i europski i svjetski stručnjaci u području palijativne medicine i palijativne skrbi, među kojima posebno treba istaknuti Cristine Drummond, dr. med., specijalisticu palijativne skrbi i voditeljicu Lyell McEwin Palliative care service u Adelaideu (Australija). Dr. Drummond je održala interaktivnu radionicu na kojoj su obrađene teme razgovori o umiranju, kontrola simptoma na kraju života i opioidi u palijativnoj skrbi.

 


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic