Objavljeno: 13. 5. 2024. u 10:01
Administrator

Prof. dr. sc. Sanja Vulić i asistentica dr. sc. Lidija Bogović organizirale su 10. svibnja 2024. jednodnevnu terensku nastavu iz predmeta Hrvatska dijalektologija. Studentima Preddiplomskoga studija kroatologije pridružili su se i studenti Diplomskoga studija kroatologije koji slušaju predmet Kultura Hrvata u dijaspori.

Jednodnevna terenska nastava počela je obilaskom Novoga Mesta i Črnomlja. Nastavnice su obilazak popratile izlaganjima o povijesti hrvatske zajednice u tim mjestima te o sadašnjem stanju. Slijedio je posjet Narodnoj knjižnici Metlika gdje su se sudionici terenske nastave susreli s ravnateljicom knjižnice Martom Strahinić, s predsjednikom Hrvatske kulturne udruge Novo Mesto ing. Vladimirom Pobežinom te s gospođom Marijom Obradović, članicom Društva Žumberčana i prijatelja Žumberka. Ing. Pobežin upoznao je sudionike terenske nastave s poviješću osnivanja Hrvatske kulturne udruge te s njenim aktivnostima. Gospođa Obradović sve je počastila tradicionalnom belokranjskom pogačom te demonstrirala svoj mjesni govor. Riječ je o novoštokavskom govoru žumberačkih grkokatolika.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic