Objavljeno: 9. 5. 2024. u 15:30
Uređeno: 10. 5. 2024. u 11:57
Administrator

Prošli je vikend (3. i 4. svibnja) uspješno održana četvrta konferencija o etici i bioetici sporta u Zagrebu i Varaždinu. Na skupu su dominirale teme koje su bioetiku sporta i lansirale u status najvažnije subdiscipline filozofije sporta – problemi s interseksualnim i transrodnim sportaši(ca)ma, izazovi dopinga i poboljšivača sportskih performansi, te uporaba raznih tehnologija u sportu. O tim su temama na skupu govorili upravo i najveći svjetski autoriteti za ta pitanja – Silvia Camporesi iz Italije, Angela Schneider iz Kanade i Emily Ryall iz Velike Britanije.

Za iniciranje, osmišljavanje i održavanje konferencije te dolazak uglednih gostiju odgovoran je doc. dr. sc. Matija Mato Škerbić s Odsjeka za filozofiju i kulturologiju, koji trenutno obnaša i ulogu predsjednika Europskog društva za filozofiju sporta (European Association for the Philosophy of Sport). 

 

Ovogodišnji interdisciplinarni popis regionalnih sudionika činio je sljedeće znanstvenike: Boryana Angelova – Igova iz Bugarske (National Academy Vassil Levski), Joca Zurc (Univerza v Mariboru), Lev Kreft, Milan Hosta i Jernej Pisk (Univerza v Ljubljani) iz Slovenije, Nenad Dikić, Marija Andjelković i Sanja Žarković iz Srbije (Univerzitet Singidunum), Igor Eterović (Medicinski fakultet Rijeka), Petra Korać (Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb), Ines Skelac (Fakultet fliozofije religijskih znanosti Zagreb), Goran Gabrilo (Kineziološki fakultet Split), Tamara Kunić i Matija Mato Škerbić (Fakultet hrvatskih studija), Jan Defrančeski, Matija Vigato i Ivana Zagorac (Filozofski fakultet Zagreb) iz Hrvatske.

Više o konferenciji može se pronaći na  https://www.universitas-portal.hr/odrzana-cetvrta-konferencija-o-etici-i-bioetici-sporta/

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic