Objavljeno: 9. 5. 2024. u 08:48
Uređeno: 13. 5. 2024. u 10:55
Administrator

U srijedu 8. svibnja 2024. ujutro svečano je otvoren međunarodni znanstveni skup Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.
Na početku skupa uvodnim govorom se sudionicima obratila doc. dr sc. Eva Katarina Glazer, predsjednica Organizacijskog odbora skupa te je pozdravila sudionike skupa, zahvalivši se članovima Organizacijskog odbora: doc. dr. sc. Zvonimiru Stopiću (Center for Study of Civilizations, Capital Normal University, Beijing, Kina), dr. sc. Jadranki Neralić, znanstvenoj savjetnici (Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Hrvatska), dr. sc. Florence Sabine Fabijanec, znanstvenoj savjetnici (Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Zagrebu, HAZU, Hrvatska), dr. sc. Ivani Gubić (Katedra za sinologiju Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska),  mr. sc. Vicku Mareliću  (voditelj Marko Polo Interpretacijski centar, Korčula, Hrvatska), Ass. Prof. Mag. Dr. phil. Johannesu Gießaufu (Institute of History, Faculty of Humanities, University of Graz, Graz, Austrija) i Prof. Peteru Frankopanu (UNESCO Professor of Silk Roads Studies, King's College, Cambridge, Ujedinjeno Kraljevstvo) na pomoći.

Nakon toga je napomenula kako je poticaj za ovaj skup 700-ta obljetnica smrti Marka Pola i pozdravila je veleposlanike azijskih zemalja koji su prisustvovali otvorenju skupa: Nj. E. g. QIANJIN QI veleposlanik Narodne Republike Kine u RH,

veleposlanik Malezije u RH Nj.E. g. KENNEDY BIN MAYONG ONON,

veleposlanica Republike Indonezije u RH Nj.E. gđa SUWARTINI WIRTA

i Nj.E. g. SAEID KHATIBZADEH veleposlanik Islamske Republike Iran u RH.

Uvodni govor je završila obraćanjem izlagačima i brojnim studentima koji su došli sudjelovati u diskusijama i radu skupa te zahvali sponzoru skupa izdavačkoj kući Alfa na dizajnu postera i programskih knjižica. Zatim se uzvanicima svojim govorom u ime uprave Fakulteta obratio prodekan za međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Wollfy Krašić koji je u svom govoru naznačio otvorenost Fakulteta prema brojnim međunarodnim projektima te je naveo podatke o porastu broja studenata koji putem razmjene dolaze na Fakultet hrvatskih studija.

Zatim se skupu obratio doc. dr. sc. Vladimir Šumanović, pročelnik Odsjeka za povijest koji je naglasio kako je Odsjek za povijest glavni katalizator organizacije interdisciplinarnih skupova i značaj koji ovakvi skupovi imaju ne samo za naše studente nego i cijelu akademsku zajednicu.

Zatim su uslijedili uvodni govori veleposlanika koji su predstavili svoje zemlje i u kratkim crtama opisali odnose sa Hrvatskom kao i vlastita iskustva i želje za većom suradnjom na akademskom planu. Uslijedile su sekcije u kojima su prevladavale teme trgovačkih puteva, gospodarske razmjene, književnosti i glazbe. Nakon izlaganja otvorena je izložba radova učenika Gimnazija Sesvete koji su pod vodstvom prof. Suzane Pešorde izradili postere u sklopu projekta  "Marko Polo – 700. obljetnica smrti istraživača i svjetskog putnika, Putovanje koje je promijenilo svijet". Prvi dan skupa završio je sa svečanim koncertom na kojem su Petromila Marica Jakas na violini i Marijana Komljenović na klaviru izvele skladbu "Leptirski ljubavnici" od Liang Shan Po i Zhu Ying Tai, a zbor "Franjo pl. Lučić" iz Velike Gorice izveo je nekoliko pjesama.

U četvrtak 9. svibnja 2024. održan je drugi dan međunarodnog znanstvenog skupa sa sekcijom o tehnologiji, znanosti i edukaciji. Publika je posebno pozitivno reagirala na izlaganja posvećena istraživanjima mišljenja i percepcije studenata, zatim analizu novinskih članaka i prezentacije pojedinih studijskih programa i tečaja učenja jezika. Sekciju posvećenu misionarima u Indiji otvorio je Nj.E. g. RAJ KUMAR SRIVASTAVA, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj sa svojim izlaganjem o sad već više nego 30-godišnjim vezama između Hrvatske i Indije.

U poslijepodnevnim satima paralelno se održavala i radionica “Put ka Zapadu” - istraživanje povijesti iza poznate priče i njezinih suvremenih interpretacija u kinematografiji i umjetnosti koju je vodila dr. sc. Ivana Gubić  sa Katedre za sinologiju Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U petak 10. svibnja sudionici skupa zaputili su se na Korčulu gdje je profesor Chen održao joše jedno izlaganje o povijesti istraživanja proizvodnje porculana u Dehua području. Skup je službeno završio svečanom primopredajom porculana koji je poklonjen Interpretacijskom centur Marko Polo u Korčuli.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic