Objavljeno: 30. 4. 2024. u 11:10
Administrator

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj je 3. (293.) redovitoj sjednici, održanoj 27. ožujka 2024., donijelo Odluku o dodjeli Nagrada hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu. Za područje filoloških znanosti nagradu je dobio dr. sc. Šime Demo, redoviti profesor na Fakultetu hrvatskih studija, i to za znanstvenu cjelinu označenu nazivom "Studije o latinskoj makaronskoj književnosti," koju čine objavljene znanstvene knjige i znanstveni članci u razdoblju 2019.–2023. godine.

Posljednjih godina laureat se usmjerio na proučavanje latinske makaronske književnosti, osobitoga fenomena ranonovovjekovne latinističke tradicije, koji – parodirajući antička kanonska djela – miješa latinski s nekim narodnim jezikom uz satirično-humornu intenciju. Nagrada mu je dodijeljena za cjelovit i temeljit prikaz toga pomalo zanemarenoga književnog fenomena, koji je rasvijetlio u nizu radova. Prikazao je domaću makaronsku tradiciju u knjizi Macaronica Croatica (Split, 2019.), a središnje mjesto zauzima njegova monografija Uvod u latinsku makaronsku književnost (Zagreb, 2023.). Riječ je o opsežnoj obradi cjelokupne poznate latinske makaronske tradicije kakva ne postoji ni na jednom drugom jeziku.

Nagrade su dodijeljene 29. travnja 2024. u Knjižnici HAZU na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU, u nazočnosti brojnih uglednih uzvanika i gostiju.

https://www.info.hazu.hr/events/svecana-sjednica-u-povodu-dana-hazu-i-dodjela-nagrada-hazu-2/
https://www.info.hazu.hr/wp-content/uploads/2024/04/DEPLIJAN-NAGRADE-HAZU-2024.pdf
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/obiljezen-dan-hazu-i-dodijeljene-nagrade-za-2023-godinu-evo-svih-dobitnika/ 
https://historiografija.hr/?p=40624 

https://magazin.hrt.hr/kultura/obiljezen-dan-hazu-a-i-dodijeljene-nagrade-za-2023-11506280


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic