Objavljeno: 10. 4. 2024. u 08:45
Administrator

U ponedjeljak 8. travnja gostujuće je predavanje na Fakultetu hrvatskih studija održala prof. dr. sc. Lidija Cvikić voditeljica Croaticuma – Centra za hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Regensburgu. Riječ je o prvom lektoratu hrvatskoga jezika na njemačkom govornom području na kojem se hrvatski jezik sveobuhvatno predaje na najvišoj akademskoj razini i pod svojim imenom.

Gostujuće predavanje pod naslovom Croatian as a Heritage Language održano je u sklopu izbornog kolegija Introduction to Sociolinguistics. Profesorica Cvikić je između ostalog istaknula kako i studenti koji su završili sveučilišni prijediplomski i sveučilišni diplomski studij kroatologije (nastavnički smjer) u Republici Hrvatskoj mogu biti izabrani za lektora hrvatskog jezika i književnosti na stranim visokim učilištima u inozemstvu. Nakon predavanja studenti su imali brojna pitanja te se razvila zanimljiva rasprava o posebnostima poučavanja i učenje hrvatskog kao nasljednog jezika.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic