Objavljeno: 26. 3. 2024. u 08:34
Administrator

Dana 15. i 16. ožujka 2024. na Fakultetu hrvatskih studija održan je prvi dio inicijalne istraživačke radionice u sklopu projekta LAPIS - Ranonovovjekovni kameni latinski natpisi u crkvama južne Istre: dokumentacija, analiza, kontekstualizacija (HRZZ, IP-2022-10-5068, voditelj: prof. dr. sc. Šime Demo), na kojoj je petero suradnika (4 uživo i 1 na daljinu) raspravilo koordinaciju aktivnosti za prvu godinu projekta, u prvom redu ispunjavanje baze podataka i terenski rad. Precizirane su kategorije za wiki obrazac i definiran okviran raspored obilaska objekata te su dogovorena načela transkripcije. Osim toga, utvrđen je način na koji će se digitalni alati upotrebljavati za praćenje napretka posla i rješavati tekući izazovi i nepredviđene situacije.
Drugi dio istraživačke radionice, u sklopu kojega je dr. Stefan Zathammer sa Sveučilišta u Innsbrucku uveo suradnike u sustav MediaWiki, održan je 25. ožujka 2024. na daljinu preko sustava MS Teams. Dr. Zathammer se posebno zadržao na upotrebi ekstenzije Semantic MediaWiki, a sustav je demonstrirao na primjeru baze NOSCEMUS.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic