Objavljeno: 20. 2. 2024. u 09:46
Administrator

U sklopu kolegija Hrvatski za neizvorne govornike 1 doc. dr. sc. Antonia Ordulj pokrenula je, osmislila i mentorirala projekt virtualne razmjene u kojem su sudjelovali strani studenti Sveučilišta u Zagrebu koji na Fakultetu hrvatskih studija pohađaju nastavu hrvatskoga kao inoga jezika te studenti kroatistike sa Sveučilišta Adama Mickiewicza iz Poljske pod mentorstvom dr. sc. Karine Giel-Naumoske. Virtualna razmjena obuhvaća aktivnosti kojima je cilj putem digitalnih alata za učenje razvijati međukulturni dijalog te socijalne vještine (engl. soft skills) među mladima diljem Europe i svijeta. Neodvojiv dio suvremenoga poučavanja inih jezika jesu i (među)kulturni sadržaji te stjecanje međukulturne kompetencije. Kako bi se međukulturna kompetencija razvijala istodobno s komunikacijskom i jezičnom, u nastavu je potrebno uključiti sadržaje koji se tiču hrvatske kulturne baštine, ali i svakodnevne kulture. Potonje zahtijeva od nastavnika organizaciju različitih aktivnosti koje bi uključivale istraživanje i osobni doticaj učenika s hrvatskom kulturom, a potom i razumijevanje i prihvaćanje kulturnih razlika u materinskom i hrvatskom kao inom jeziku. Shodno tome, cilj je projekta virtualne razmjene bio za hrvatski i poljski tim studenata kroz oblike suradničkoga učenja istražiti Hrvatsku i Zagreb s ciljem: (1) uvježbavanja temeljne morfologije i vještine pisanja na razini A2 u hrvatskom kao inom jeziku, (2) razvijanja međukulturne i komunikacijske kompetencije te (3) ovladavanja kulturološkim sadržajima o Hrvatskoj i Zagrebu. Nakon deset tjedana rada na projektu timovi su predstavili rezultate projekta. Čestitamo i hrvatskom i poljskom timu te se veselimo novim projektima i suradnjama!

Hrvatski tim tijekom predstavljanja projekta.
Hrvatski tim tijekom predstavljanja projekta.
Hrvatski i poljski tim tijekom suradnje na projektu.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic