Objavljeno: 29. 11. 2023. u 14:59
Administrator

Na izbornom kolegiju Identitet moliških Hrvata, studenti Demografije i hrvatskoga iseljeništva u ponedjeljak, 27. studenoga 2023. imali su priliku razgovarati s mladom moliškom Hrvaticom Francescom Sammartino.

Francesca je rođena i odrasla u Mundimitru, a studij talijanistike i kroatistike završila je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine, gdje danas radi na Odsjeku za talijanistiku. Od 2021. godine i smrti njezina oca Antonia Sammartina, preuzela je i vođenje Zaklade „Agostina Piccoli“, koja se bavi zaštitom i promicanjem kulturnih vrijednosti manjinske zajednice moliških Hrvata na jugu Italije. Rad Zaklade obuhvaća njegovanje literarnog stvaralaštva na dijalektu tj. govoru na-našo, izdavačku djelatnost, oživljavanje i očuvanje jezika i običaja, suradnju s institucijama, društvima i pojedincima iz Hrvatske te još mnoge aktivnosti.

Susret sa studentima održan je u obliku razgovora koji je vodila doc. dr. sc. Marta Račić, a kroz koji su studenti saznali mnoge zanimljivosti i detalje iz života hrvatske iseljeničke zajednice. Brojnim pitanjima studenti su pokazali veliko zanimanje za ovu temu i iskazali želju za uspostavom suradnje s mladima iz zajednice moliških Hrvata.

O ovom susretu moguće je pročitati i kratku objavu pisanu na dijalektu na-našo putem sljedeće poveznice: https://www.facebook.com/search/top?q=ri%C4%8Da%20%C5%BEiva 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic