Objavljeno: 23. 11. 2023. u 11:37
Administrator

U Zagrebu je od 15. do 18 veljače 2023. održan Svjetski festival hrvatske književnosti. Prva dva dana petoga po redu Festivala odvijala su se u Zagrebu, u prostorima Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i Hrvatske matice iseljenika. Drugi dan Festivala, 16. studenoga 2023., bio je posvećen hrvatskim manjinskim zajednicama. Poslijepodnevna sekcija tematski je bila rezervirana za kulturnu baštinu Hrvata u Boki kotorskoj i Svebarju, a počela je izlaganjem prof. Vulić „O jezičnim zanimljivostima u mjesnim govorima i pisanom jeziku Hrvata u Boki kotorskoj i u Svebarju“.

Dne 17. studenoga održan je u Hrvatskoj matici iseljenika dvadeset i osmi po redu Forum hrvatskih manjina, ove godine na temu Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji. Sudionici su bili iz svih hrvatskih manjinskih zajednica, a među malim brojem pozvanih izlagača iz Republike Hrvatske bila je prof. Vulić koja je govorila o aktivnostima na projektu Suradnja s hrvatskim manjinskim zajednicama u dijaspori, kojega je voditeljica.

Idućega dana, 18. studenoga, u Cerknici u Sloveniji održana je peta po redu Mednarodna konferenca „Jezik kot temelj narodne identitete. Vzgoja za ljubezen do domovine in države“. Prof. Vulić je, kao jedna od dviju pozvanih sudionica iz Hrvatske, održala referat „Hrvatski jezik u 16. stoljeću“.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic