Objavljeno: 21. 11. 2023. u 13:49
Administrator

U srijedu 15. studenoga 2023. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu predstavljena je knjiga dr. sc. Alojza Jembriha, prof. emer. Korespondencija iz Jagićeve ostavštine, objavljena u izdanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na samom početku promocije okupljene je pozdravio g. Mario Šoštarić, ravnatelj gradske knjižnice Metel Ožegović koji je izrazio zadovoljstvo što je knjižnica u mjesecu hrvatske knjige uspjela ugostiti ovako važno izdanje koje tematizira dosad nepoznato stvaralaštvo rođenoga Varaždinca, Vatroslava Jagića, a to su pisma iz njegove bogate korespondencije. Potom je mr. Ernest Fišer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu, auditoriju predstavio biobibliografiju prof. Alojza Jembriha i njegov višegodišnji rad i zauzetost oko hrvatskoga jezika, u čijem je kontekstu nastalo i ovo vrijedno izdanje. Prof. Jembrih izdvojio je nekoliko zanimljivosti iz Jagićeva života koje saznajemo iz pisama i istaknuo da su Jagićevi adresati mahom najistaknutiji filolozi i kulturni djelatnici njegova vremena, počevši od Franje Račkoga, Ivan Kukuljević, Dragutin Parčić i drugi. Na kraju je nekoliko riječi rekao i mr. Eduard Vargović, koji je posebno apostrofirao komunikološki aspekt Jagićevih pisama, naglasivši kako su ona posve u duhu onoga vremena.

Predstavljane je završilo raspravom i konsenzusom da je potrebno pokrenuti inicijativu za obnovom rodne kuće Vatroslava Jagića (ul. Krešimira Flića 14), kako bi njezinom restauracijom i stavljanjem u prikladnu funkciju, Grad Varaždin i na taj način odao počast jednomu od svojih najznačajnijih građana.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic