Objavljeno: 18. 11. 2023. u 21:23
Administrator

Od 16. do 18. studenoga u Regensburgu, Njemačka, održana je međunarodna znanstvena konferencija Exiles from Hungary, Yugoslavia and Czechoslovakia 1945–1989. Organizator konferencije bio je Mađarski institut Sveučilišta u Regensburgu.

Na potonjem sveučilištu nedavno je otvoren prvi Croaticum za nastavu hrvatskog jezika i kulture u Njemačkoj. Na konferenciji je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika iz nekoliko zemalja. Doc. dr. sc. Wollfy Krašić s Fakulteta hrvatskih studija održao je izlaganje naslova „The Long Arm of Communist Yugoslavia - Murders and Abductions of Croatian Émigrés - the Example of Vjenceslav Čižek“.

U izlaganju je objasnio kako je Vjenceslav Čižek bio hrvatski politički izbjeglica, pjesnik i filozof, koji se isticao svojom britkom kritikom komunističke Jugoslavije. Zbog toga su ga 1977. godine jugoslavenske obavještajne službe otele u Italiji, nakon čega je deset godina proveo u jugoslavenskim tamnicama, podnoseći najgore oblike psihičkog i fizičkog mučenja. Na slobodu je pušten prije isteka kazne zbog brojnih prosvjeda i apela hrvatskih političkih emigranata, kojima se pridružio znatan broj političara, intelektualaca, novinara i vjerskih vođa na Zapadu, kao i organizacija Amnesty International.

Doc. Krašić je istaknuo i kako najveći broj nalogodavaca, sudionika i izvršitelja ubojstava, ranjavanja i otmica stotinjak hrvatskih političkih emigranata nije odgovarao za počinjene zločine. S druge strane pak, da je u Stuttgartu zahvaljujući tamošnjoj brojnoj hrvatskoj zajednici te naporima hrvatske diplomacije nedavno svečano otkrivena spomen ploča svim Hrvatima koji su u Njemačkoj stradali od jugoslavenskog komunističkog režima.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic