Objavljeno: 13. 11. 2023. u 11:29
Administrator

Na Interliberu je u subotu 11. studenog održana na zajedničkom štandu Sveučilišta u Zagrebu promocija knjige "Polaris u starome Egiptu" autora Boška Kontića, mag. ing. el. Urednik knjige je izv. prof. dr. sc. Davor Piskač, nakladnik Fakultet hrvatskih studija, a tiskanje je novčano potpomoglo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Promotor je bio Branko Ivanda, voditelj Službe za nakladništvo. Razgovor s autorom vodio je moderator prof. dr. sc. Mladen Tomorad, egiptolog i recenzent knjige. Autor je tijekom razgovora predstavio ključne koncepte iz svoje knjige te iznio brojne zanimljivosti koje su do sada bile nepoznate. Znatiželjna publika postavljala je pitanja autoru te sudjelovala u diskusiji. Nakon predstavljanja autor je  bio dostupan za potpisivanje knjiga.

Tijekom zadnjih godina autor istražuje primjenu specifične geometrijske kompozicijske mreže koju je nazvao Polaris i njezinu primjenu u staroj Grčkoj i Egiptu. Njegova prva knjiga govori o primjeni Polarisa u projektiranju starogrčkih hramova, a u knjizi "Polaris u starome Egiptu" predočena su pravila projektiranja piramida, obeliska, hramova i sarkofaga te su na poseban način protumačeni zadatci iz matematičkih papirusa i kompozicijske mreže.

Knjiga privlači pozornost jedinstvenim pristupom ovoj intrigantnoj temi, a za lakše praćenje sadržaja od velike su vrijednosti brojni autorovi originalni crteži te fotografije u boji. Tehnički je uredno i pregledno dizajnirana te otisnuta na kvalitetnom papiru. U cijelosti gledano, knjiga obećava čitateljima jedinstveno iskustvo istraživanja drevnih matematičkih tajni u starome Egiptu.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic