Objavljeno: 4. 10. 2023. u 12:00
Administrator

U Hrvatskome saboru održan je okrugli stol posvećen obilježavanju 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, u utorak 3. listopada 2023. Jedan od sudionika okrugloga stola bio je i dr. sc. Davor Trbušić s Odsjeka za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija.

Dr. sc. Davor Trbušić kazao je kako se Stepincem posebno bave povjesničari i teolozi, no također je naglasio kako je Stepinčevo djelovanje zanimljivo i komunikolozima kao i svima koji analiziraju komunikaciju u javnom prostoru.

- Neki od njih su jasnoća Stepinčeva govora, sposobnost da najkompleksnije teme artikulira na blizak i svima razumljiv način, korištenje stilskih figura koje poboljšavaju djelotvornost verbalne komunikacije te aktualnost tema o kojima je javno istupao.  

- Stepinac je nedvojbeno koristio potencijal javne pisane i izgovorene riječi, a dominantne teme njegovih javnih istupa u razdoblju od 1941. do 1945. mogu se svesti na tri teme -  besmislenost rata i njegove pogubne posljedice, uzaludnost pokušaja uspostave novih društvenih poredaka koji ne poštuju Božje zakone, te rasistička ideologija, rekao je Trbušić i time u stvari demantirao sve one koji tvrde da je Stepinac šutio. 

Više informacija o okruglome stolu pročitajte ovdje.

Foto: Bernard Čović

 

Foto: Bernard Čović

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic