Objavljeno: 31. 8. 2023. u 08:52
Administrator

 

Istaknuti hrvatski povjesničar, znanstvenik, sveučilišni nastavnik, diplomat, enciklopedist – jedno od najznačajnijih imena suvremene hrvatske historiografije – prof. emer. dr. sc. Miroslav Bertoša preminuo je u 86. godini života. Pokopan je 30. kolovoza 2023. na groblju Moj mir u Pazinu.

Miroslav Betoša rođen je 1938. godine u Beogradu. Dio mladosti proveo je u Virovitici, a od 1947. godine stalno se nastanio u Puli, gdje je završio osnovnu školu i Hrvatsku gimnaziju u Pazinu. Diplomirao je povijest s književnošću 1963., a doktorirao 1981. godine. Od diplomiranja do 1971. predavao je hrvatsku povijest na Pedagoškoj akademiji u Puli, a od 1969. bio je djelatnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (tada: Radna jedinica Sjevernojadranskoga instituta). Od 1993. radio je kao redoviti profesor povijesti na Pedagoškom fakultetu u Puli. Poslije Domovinskoga rata, od 1995. do 1999., bio je prvi generalni konzul Republike Hrvatske u Trstu. Historiografskim radom počeo se baviti već od 1963. godine, napose istraživanjem novovjekovne istarske, njegove zavičajne povijesti. U hrvatskoj je historiografiji ostavio trag kao predstavnik suvremenih metodoloških modela slavne francuske škole Annales. U zvanju znanstvenoga savjetnika bio je od 1986. godine, a članom suradnikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bio je od 1990. godine. Do umirovljenja bio je zaposlen na Filozofskomu fakultetu u Puli.

Odlikovan je nizom istaknutih nagrada: Državnom nagradom za znanstveno rad Bartol Kašić (1994.), Redom hrvatskog trolisa i Spomenicom Domovinske zahvalnosti (1997.), Nagradom Grada Pule za životno djelo (2006.), Nagradom Ivan Lučić za životno djelo (2015.) te nagradom Humanističkoga društva Histria (2021.).

Kao vanjski suradnik predavao je na Odjelu za informatologiju Sveučilišta u Zadru, Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na poslijediplomskim studijima u Dubrovniku i Splitu te na (tada) Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. Bertoša ostavio je značajan trag ne samo kao istaknuti sveučilišni nastavnik studija povijesti, nego je i u svojstvu člana radne skupine Nacionalnoga vijeća za visoko obrazovanje sudjelovao u osnivanju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Na našemu fakultetu bio je jedan od najomiljenijih profesora povijesti. Zainteresiranost studenata za upis njegovih predmeta bila je velika, a dvorane su bile uvijek pune. Profesorov je istovremeno osebujan i iznimno motivirajući način predavanja pun vrijednih naputaka za, kako je volio reći, naš povijesni zanat, obogatio znanje svakoga studenta i dodatno ga nadahnuo za bavljenje prošlošću. Za sebe je volio reći da nije samo profesor nego i lector ludens, što najbolje opisuje njegovu posebnost.

Dragi profesore, u ime svih studenata, nastavnika i zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija, hvala na svemu.

Neka Vam je laka hrvatska gruda.

Dr. sc. Vlatko Smiljanić

PROF. DR. SC. MIROSLAV BERTOŠA, PROFESSOR EMERITUS - životopis 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS