Objavljeno: 18. 7. 2023. u 10:37
Administrator

U Centru za učenje hrvatskoga jezika pri Fakultetu hrvatskih studija doc. dr. sc. Antonia Ordulj osmislila je projekt vršnjačke i jezične podrške studentima 1. godine. Cilj je projekta kroz vršnjačku pomoć domicilnih studenata pružiti podršku studentima iz kvote Hrvata izvan Republike Hrvatske u prilagodbi na hrvatski visokoškolski obrazovni sustav i studentski život kako bi se olakšala socijalizacija i asimilacija studenata u novu sredinu te povećalo zadovoljstvo studijem. Osim toga, domicilni studenti u mogućnosti su pružiti i jezičnu podršku studentima 1. godine iz kvote Hrvata izvan Republike Hrvatske kroz individualan ili grupni rad i mentoriranje. Potonje je osobito važno s obzirom na to da studenti iz kvote Hrvata izvan Republike Hrvatske, posebice oni iz prekomorskih zemalja, najčešće pripadaju skupini nasljednih govornika s ponešto slabije razvijenom jezičnom i komunikacijskom kompetencijom. Studenti mentori mogu biti studenti kroatologije koji su položili ispit Poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika na kojem su stekli osnovne spoznaje o procesu ovladavanja inim jezikom te radu u nastavi s neizvornim govornicima hrvatskoga jezika. Studentica 1. godine diplomskoga studija komunikologije Fabiana Guzman Mileta uključena je u projekt te su je tijekom zimskoga i ljetnoga semestra akademske godine 2022./2023. mentorirale studentice Laura Damnjanović Šalamon i Viktoria Lučić čime su stjecale praktično iskustvo te pedagoške i glotodidaktičke kompetencije u radu s neizvornim govornicima. Osim na odabranim jezičnim temama, studentice mentorice upoznale su Fabianu s radom fakulteta i studentskim obavezama. Za svoj su trud nagrađene potvrdama koje se unose u Dopunsku ispravu po završetku studija. Čestitamo našim studenticama te se veselimo novim mentoriranjima!

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic