Objavljeno: 18. 7. 2023. u 10:33
Administrator

Studentica psihologije Iva Ignjačić u sklopu kolegija Glotodidaktika nositeljice doc. dr. sc. Antonije Ordulj sudjelovala je na radionici Metode mjerenja evociranih potencijala (ERP) u neurokognitivnim istraživanjima. Radionica se održala od 28. do 30. lipnja 2023. godine u organizaciji Katedre za strane jezike i Laboratorij za jezik i kognitivnu neuroznanost Pomorskoga fakulteta u Rijeci (https://www.laconlab.com/), a u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost “Engleske riječi u hrvatskome jeziku: identifikacija, afektivno-semantičko normiranje i ispitivanje kognitivne obrade bihevioralnim i neuroznanstvenim metodama” (UIP-2019-04-1576). Radionica je obuhvatila razne teme iz područja neurolingvistike i neuroznanosti, ali i praktičan rad s opremom za snimanje EEG-a.

Radionica je bila koncipirana tako da su prva dva dana bila pretežito teorijska dok je treći dan bio namijenjen praktičnom dijelu. Prvoga su dana bila predavanja profesorice Pavlinušić Vilinus koja je sudionike upoznala s metodom EEG-a i evociranim potencijalima i profesora Hinojose Poveda koji je govorio o povezanosti jezika i emocija. Drugoga je dana profesor Palmović proveo sudionike kroz nacrt i provedbu eksperimenta dok je profesor Paci prisutne upoznao s tvrtkom BrainProducts i načinom rada opreme uz odgovarajuću demonstraciju uparivanja EEG-a s metodom praćenja pokreta očiju. Treći, zadnji dan, profesor Palmović govorio je o analizi dobivenih podataka, a profesorica Pavlinušić Vilinus pripremila je završni dio radionice demonstracijom postavljanja i korištenja opreme nakon čega je uslijedio praktični dio.

Studentica Iva Ignjačić podijelila je svoje dojmove o radionici te izjavila: „Premda je sadržaj radionice bio kompleksan, od velike su mi koristi bila znanja stečena tijekom ove prve godine studija. Posebno bih istaknula znanja iz kolegija poput Glotodidaktike, Uvoda u znanstveno istraživački rad, Biološke psihologije te Biofizike i psihofizike jer je i glavna tema radionice bila provođenje istraživanja o biološkoj podlozi prepoznavanja riječi. To zaista jesu područja koja me zanimaju od samoga početka i pretežito zbog kojih sam upisala psihologiju, no definitivno bih naglasila i ulogu profesora koji su uspjeli svaki od tih kolegija prenijeti studentima na vrlo jasan i zanimljiv način. Iako sam završila tek prvu godinu studija i preda mnom je još puno vremena i prilika, ova mi je radionica samo bila još jedan pokazatelj koliko me ovo područje zanima te da mi ne preostaje ništa drugo nego truditi se i nadati se kako ću se zaista jednoga dana moći usko baviti ovim područjem! Također ne mogu izostaviti zahvalu profesorici Ordulj koja je prepoznala moj interes i potaknula me na odlazak u Rijeku na raionicu."

Prvi dan tijekom registracija u MasterHub-u Pomorskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


 

Treći dan tijekom praktičnoga dijela: spajanje i uzemljenje elektroda s tjemenom pomoću gela za EEG.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic