Objavljeno: 26. 6. 2023. u 08:44
Administrator

U izdanju nakladničke kuće CroLibertas Publishers iz Chicaga (Illinois, Sjedinjene Američke Države) objavljena je knjiga doc. dr. sc. Wollfyja Krašića s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija na engleskome jeziku naslova ON THE ROAD TO FREEDOM. Croatian National Resistance to the Yugoslav Communist Regime (1945―1966). Knjiga opisuje i analizira djelovanje nekoliko desetaka hrvatskih državotvornih organizacija i skupina koje su djelovale na području Hrvatske od završetka Drugog svjetskog rata do sredine 1960-ih godina. Pri tome valja naglasiti da su u raznim oblicima organiziranog otpora jugoslavenskome komunističkom režimu na tlu Hrvatske sudjelovali Hrvati i iz ostalih dijelova hrvatskog povijesnog i etničkog teritorija – ponajprije Bosne i Hercegovine, ali i dijelova Crne Gore te Vojvodine. Uz spomenuto, knjiga objašnjava razloge i načine progona i osoba hrvatske nacionalnosti koje nisu razvile konkretnu antirežimsku djelatnost, ali ih je režim smatrao potencijalnom opasnošću, prvenstveno zbog želje da njeguju i iskazuju elemente hrvatskog nacionalnog identiteta. Među takvima, na meti komunističkih vlasti posebno su bili zagrebački studenti podrijetlom iz Hercegovine i Dalmatinske zagore.

Istraživanje predstavljeno u knjizi sugerira da su različiti oblici otpora u spomenutome razdoblju postojali diljem Hrvatske, da su u njemu sudjelovale osobe iz različitih društvenih slojeva te da su mlade hrvatske generacije, odgojene ili rođene u jugoslavenskom komunističkom sustavu, postepeno preuzele teret borbe za slobodu i neovisnost. Uz to, u knjizi se nedvojbeno dokazuje kako su borci za neovisnu hrvatsku državu koji su promišljali o njenom budućem ustroju potonju zamišljali isključivo kao demokratsku te socijalno pravednu. Ova knjiga prilog je i povijesti hrvatske političke emigracije, budući da govori i o osobama koje su pred progonom morale napustiti domovinu i nastavile s političkim radom u inozemstvu, od kojih su neki stradali u atentatima jugoslavenskih obavještajnih službi.

Knjiga ima 217 stranica, napisana je na temelju dokumenata jugoslavenskih represivnih službi, objavljenih sjećanja nekadašnjih političkih zatvorenika i intervjua autora s potonjima, a opremljena je nizom raznovrsnih grafičkih priloga. Također, knjiga sadrži veći broj bilježaka koje čitatelju koji ne poznaje hrvatsku povijest olakšavaju razumijevanje teme.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic