Objavljeno: 15. 6. 2023. u 12:45
Administrator
Knjiga Narav države Jakova Erdeljaca...

Premijerna znanstvena monografija autora Tomislava Dretara (Institut za filozofiju) i Jakova Erdeljca (Fakultet hrvatskih studija) predstavljena je na tri lokacije. U Ozlju 26. svibnja knjigu je uz autore i urednika Ernesta Fišera predstavio Josip Periša, MAG. EDUC. PHILOL. CROAT. ET EDUC. PHIL. (Fakultet hrvatskih studija). Predstavljanje knjige održano je Zavičajnom muzeju Ozalj koji se nalazi u sklopu dvorca Ozalj. Drugo predstavljanje knjige održano je u „Dvorani Jure Petričevića“ u središtu Matice hrvatske 6. lipnja u Zagrebu, a knjigu su predstavili recenzenti prof. dr. sc. Lino Veljak (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i doc. dr. sc. Ivan Čehok (Sveučilište Sjever). Isti predstavljači su knjigu predstavili i sljedeći dan u Gradskoj knjižnici Varaždin.

Knjiga Narav države izdana je u nakladi Matice hrvatske (Ogranci Ozalj i Varaždin) te Nakladničke kuće Tonimir iz Varaždinskih toplica. Predstavljači su o knjizi govorili biranim riječima pa je tako Josip Periša istakao važnost ovog djela koje najavljuje novu generaciju hrvatske filozofije. Uz navedenu povijesnu važnost knjige, Josip Periša je naveo kako se knjiga bavi državom na do sad neviđeni način jer je obrađuje antiideologijski i antiredukcionistički te ju je stoga predstavio kao izvorno znanstveno djelo. Docent Ivan Čehok je također istaknuo važnost ovog djela iz povijesnog konteksta te je ustvrdio kako će ono biti temelj daljnjih analiza u filozofiji politike i ontologiji, pogotovo u vidu konteksta stvaranja rasprave unutar razvoja hrvatske filozofije politike i države. Profesor Lino Veljak istaknuo je važnost ovog djela rekavši kako je ono dovoljno da mlade autore postavi u povijest hrvatske filozofije, a ako bude prijevoda, onda sigurno i u povijest europske filozofije te je naglasio kako se veseli budućim radovima obojice autora.

Predstavljanje knjige u Zagrebu popraćeno je i od predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana, a medijski je bilo popraćeno od strane HTV-a i Varaždinske televizije. Sva tri predstavljanja knjige bila su izuzetno dobro popraćena od strane javnosti, koja se odazvala i podržala dvojicu mladih autora.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic