Objavljeno: 15. 6. 2023. u 13:02
Administrator

Dr. sc. Ryan J. Voogt (Lewis Honors College, University of Kentucky) vodio je studijsko putovanje za dvadesetak svojih studenata i suradnika po srednjoj i jugoistočnoj Europi na kraju svibnja i početkom lipnja 2023. godine. Putovanje je uključivalo Hrvatsku i Mađarsku. U Hrvatskoj su prvo posjetili Rijeku, a nakon Rijeke i Zagreb (nakon Zagreba putovanje se nastavilo u park prirode Lonjsko polje i JUSP Jasenovac). Budući da se radilo o studijskom putovanju koje se nadovezivalo na nastavu iz povijesti srednje, istočne i jugoistočne Europe druge polovice 20. stoljeća, jedna od tema koja je zanimala sudionike ovog putovanja bila je tema urbanog razvoja i gradnje Zagreba u drugoj polovici 20. stoljeća, odnosno za vrijeme socijalističke Jugoslavije.

Ovo studijsko putovanje je za zagrebački dio izvedeno u koordinaciji s Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu, tj. dr. sc. Brankom Roščić koja je na čelu Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, a zatim i s Fakultetom hrvatskih studija, odnosno doc. dr. sc. Wollfyjem Krašićem, o. d. prodekana za međunarodnu suradnju.

Plan za razgled dijelova Zagreba arhitektonski i urbanistički dominantno riješenih za vrijeme socijalističke Jugoslavije predložila je, a zatim i 2. lipnja vodila Nikolina Šimetin Šegvić, asistentica na Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija pod nazivom „Architecture as a Representation of Socialism: The Example of Zagreb“.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic