Objavljeno: 4. 6. 2023. u 19:38
Administrator

U okviru projekta „Stručna predavanja o povijesti Domovinskog rata“ u Boki kotorskoj su održana znanstveno-stručna predavanja za nastavnike povijesti, učitelje hrvatske nastave u inozemstvu te širu javnost na temu Domovinskoga rata. 
Voditeljica projekta je dr. sc. Janja Sekula iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra, a suradnica izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je financirao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a predavanja su održana 1. lipnja 2023. godine, u Domu kulture „Josip Marković“, u Donjoj Lastvi u organizaciji Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Crne Gore.

Dr. sc. Janja Sekula održala je predavanje pod nazivom „Stvaranje samostalne hrvatske države i srpska pobuna i agresija na Hrvatsku 1990. i 1991. godine“ kojim je dala kronološki prikaz najvažnijih događaja i procesa koji su pratili osamostaljivanje i demokratizaciju RH te oružanu pobunu dijela srpskog stanovništva, a zatim agresiju Srbije i Crne Gore, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih snaga na Hrvatsku u razdoblju od 1990. – 1991. godine. 

S obzirom na vrlo osjetljivu tematiku povijesti Domovinskoga rata izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum je svojim predavanjem naziva „Strategije za aktivno poučavanje i učenje o Domovinskom ratu“ ponudila primjere različitih didaktičko-metodičkih strategija koje se mogu primijeniti u procesu poučavanja i učenja o Domovinskom ratu.

Predavanjima su nazočili predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović te zainteresirani građani Boke kotorske koji su pokazali veliko zanimanje za predavanje. Predavanja su imala i značajan odjek u crnogorskom, ali i hrvatskom medijskom prostoru. 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic