Objavljeno: 24. 5. 2023. u 21:25
Administrator

Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić – Lucius“ organizira VI. interdisciplinarni studentski simpozij, čija je tematika ove godine vrlo opširna i univerzalna, a nosi naslov „Povijesne ličnosti“. Simpozij se održava 25. svibnja 2023. godine od 09.00h do 18.00h u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija.

Povijesne se ličnosti ističu ponajviše svojim bezvremenskim sjajem koji je svoje korijene vezao duboko u sadašnja vremena, ali i buduća. O tome nam svjedoče i sami nazivi trgova i ulica koji ponosno nose imena pisaca, pjesnika, sportaša, znanstvenika, ratnih boraca ili pak nekih političara. Samim time nas i svojim imenima prate gdje god krenuli te tako sprječavaju svoj pad u zaborav i prošlost.  

Studentima se pruža potpuna sloboda pri izboru i kreiranju sadržaja izlaganja s obzirom na to da je moguće odabrati ličnost iz bilo kojeg povijesnog razdoblja, bilo kojeg društvenog konteksta te je moguće analizirati političku, psihološku, sociološku, ekonomsku ili filozofsku dimenziju odabrane osobe. Iz navedenog proizlazi interdisciplinarnost simpozija, stoga teme simpozija, izuzev povijesti, mogu obuhvaćati različite znanosti, poput: sociologije, psihologije, kroatologije, komunikologije, demografije, religijskih znanosti, filozofije i dr., što će rezultirati bogatijim i zanimljivijim simpozijem.

Povijesne ličnosti ne obuhvaćaju samo one najpoznatije, najznačajnije i one za koje se smatra čija su djelovanja i odluke promijenile tijek povijesti, već obuhvaćaju sve osobe koje su dijelom povijesti. Pojedinci ne mogu sami stvarati povijest, ali kombinacijom konteksta vremena, određenog društva i situacijskih okolnosti mogu proizvesti dramatičnu promjenu u povijesti. Snažne su ekonomske i društvene promjene one istinske sile koje oblikuju našu prošlost. Međutim, postoje ključne točke u kojima moćni vođa ili mislilac može promijeniti tijek povijesti kako je Winston Churchill izjavio: „History will be kind to me for I intend to write it.“. Nadalje, mnoge trenutno aktualne ličnosti praktički već jesu dijelom povijesti te doista jesu utjecale na bitna globalna zbivanja, čija djelovanja nimalo nisu zanemariva, kao što su: Donald Trump, Henry Kissinger, Xi Jinping, Vladimir Putin, Boris Johnson, Ursula von der Leyen i dr.

Cilj ovog studentskog simpozija jest kritički naučiti proučavati povijesne ličnosti putem znanstvenog pristupa, pojasniti društvo u kojem se osoba nalazila te njezin odnos s društvom i potaknuti raspravu s ostalim kolegama i profesorima o prezentiranim povijesnim ličnostima. Pozivamo sve da nam se pridruže te obogate još jedan studentski simpozij!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic