Objavljeno: 28. 4. 2023. u 09:45
Administrator

Na godišnjem kongresu europskih studenata novinarstva, FEJS (Forum for European Journalism Students) u Ljubljani, koji je trajao od 13. do 18. travnja, prisustvovalo je 35 novinara i studenata novinarstva iz 14 država Europe.

Uz skandinavske, zapadnoeuropske države, Ukrajinu, Gruziju i Italiju, na forumu je sudjelovala i Hrvatska. Studentice diplomskog studija komunikologije Aurora Božac i Lina Bareza bile su predstavnice Fakulteta hrvatskih studija.

Glavne teme ovogodišnjeg kongresa bile su: ratno izvještavanje-novinari u Ukrajini; rizici istraživačkog novinarstva te sigurnost u digitalnom društvu i novinarstvu. Cilj foruma bio je upoznavanje s novinarima iz cijele Europe i stanjem medija u njihovim državama. Interaktivna predavanja održali su slovenski i europski medijski stručnjaci, televizijski, radijski i istraživački novinari u obliku panel rasprave ili radionica sa sudionicima.


Nakon međusobnog predstavljanja i upoznavanja pri dolasku, prvi dan kongresa bio je namijenjen temama istraživačkog novinarstva u ratnim područjima. Slovenska istraživačka novinarka, Anuška Delić održala je predavanje o rizicima istraživačkog novinarstva te je dala upute kako osigurati sebe i svoje podatke u digitalnom društvu. U panel raspravi, koja je uslijedila, sudjelovali su televizijska novinarka i voditeljica RTV Slovenije Manica Janežić Ambrožić, istraživačka novinarka Klara Širovnik i Uroš Škerl, novinar dnevnih slovenskih novina Dnevnik.

Tema panel rasprave bila je ratno izvještavanje i iskustvo koje su gosti predavači podijelili o svojem boravku u Ukrajini tijekom prošle godine. Svoje iskustvo i savjete s mladim novinarima podijelio je i zamjenik direktora NBC-a za Europu, Andy Eckardt.

U sljedećih nekoliko dana, sudionici foruma imali su priliku sudjelovati na aktivnim raspravama o trenutnom stanju medija u europskim državama te utjecaju politike na javne medijske servise; sudjelovati na radionicama i pripremiti svoj medijski (audio ili vizualni) projekt kojeg su predstavili na posljednjem danu kongresa.

Osim predavanja i radionica, u sklopu terenske nastave organiziran je posjet javnoj radijskoj i televizijskoj kući RTV Slovenija gdje su studenti i novinari imali mogućnost razgovarati sa zaposlenim novinarima i voditeljima, upoznati se s izgledom studija i procesom snimanja uživo.

Kao zabavni sadržaj, organizirani su izleti u Bled i kanjon Vintgar, a sudionici su mogli kušati slovenske gastro specijalitete i čuti tradicijsku glazbu. Za organizaciju ovogodišnjeg foruma zaslužni su studenti Fakulteta društvenih znanosti, Sveučilišta u Ljubljani i FEJS International tim.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic