Objavljeno: 25. 4. 2023. u 13:04
Administrator

U sklopu kolegija Hrvatski narod u drugoj polovici 20. stoljeća nositelja doc. dr. sc. Vladimira Šumanovića studenti su posjetili izložbu „Pravednici među narodima – Hrvatska“. Izložba se  svečano otvorila u ponedjeljak 17. travnja u 18 sati u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a može se pogledati do 28. travnja 2023. tijekom radnoga vremena Knjižnice.

Kako prenosi službena stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice na izložbi su prikazane priče šezdeset osmero Hrvata koji su, riskirajući svoje živote, spašavali Židove za vrijeme holokausta. Izložba je nadahnuta knjigom Miriam Steiner-Aviezer Hrvatski pravednici i nastavak je istoimene izložbe predstavljene u siječnju 2020. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Država Izrael i Muzej sjećanja na žrtve holokusta Yad Vashem već 60 godina, od 1963. godine, dodjeljuju odlikovanja pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta, uz citat iz Talmuda koji glasi: „ Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet.“

Do 1. siječnja 2022. godine Yad Vashem priznao je 28 217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske, a izložba Pravednici među narodima – Hrvatska svjedoči upravo njihovoj dobroti, hrabrosti i velikodušnosti. Osim što je središnje mjesto sjećanja na šest milijuna žrtava holokausta, Yas Vashem je od 1953. godine i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Izložba Pravednici među narodima – Hrvatska otvorena je u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom ha-Šoa), koji se ove godine obilježava 18. travnja.

Izložba Pravednici među narodima – Hrvatska rezultat je suradnje Školske knjige, Hrvatskog audiovizualnog centra i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s autoricom i koordinatoricom izložbe Brankom Sömen, dugogodišnjom novinarkom, publicistkinjom i diplomatkinjom. „S panoa odzvanjanju priče o spasiteljima i spašenima i njihovim sudbinama koje, zajedno s fotografijama, predstavljaju iskrena svjedočanstva dobrote, hrabrosti i plemenitosti ljudi. Pravednici su bili iz svih slojeva društva, različite dobi, socijalnog statusa, političkih uvjerenja, mladi i stari, bogati i siromašni, supružnici, čak cijele obitelji, iz različitih dijelova Hrvatske, od velikih gradova do malih sela, udaljenih otoka i šumskih naselja“, rekla je autorica Branka Sömen, naglasivši kako malo ljudi u svijetu i u Hrvatskoj poznaje ovaj hvalevrijedni dio hrvatske povijesti, istinske junake koji su u teškim, po život opasnim situacijama, zaštitili živote drugih.

Poveznica:   https://www.nsk.hr/otvorena-izlozba-pravednici-medu-narodima-hrvatska/

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic