Objavljeno: 25. 4. 2023. u 09:43
Administrator

U organizaciji Hrvatskoga svjetskoga kongresa u Austriji i F.A. Šokadija u Beču, 21. travnja predstavljene su knjige prof. dr. sc. Sanje Vulić Vranković Blago rasutih I. i II.  Knjige je, na posjetiteljima vrlo zanimljiv način, predstavila prof. dr. Andrea Zorka Kinda-Berlaković, redovita profesorica na Katedri za hrvatski jezik Pedagoške visoke škole u Željeznu i nastavnica na Institutu za slavistiku sveučilišta u Beču. Predstavljanje je okupilo dojmljivo velik broj Hrvata u Beču, ponajprije iseljenika 1. generacije, tj. rođenih u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, onih 2. generacije rođenih u Beču, ali također i pripadnike manjinske zajednice gradišćanskih Hrvata, uključujući i glavnoga urednika tjednika Hrvatske novine Petra Tyrana. Za glazbeni dio programa predstavljanja pobrinuo se bečki Hrvat Josip Čenić, pjesnik i kantautor. Knjige su predstavljene u iznimno vedrom i pozitivnom ozračju. Prof. Vulić dala je dug intervju za hrvatsku redakciju ORF-a. Vrlo opsežan i afirmativan članak o predstavljanju knjiga napisala je novinarka Večernjega lista Snježana Herek. Tekst je objavljen 21. travnja.

Inače, 21. travnja, na Dan hrvatske knjige, bilo je drugo predstavljanje knjiga, ovaj put u Velikom Borištofu (Grosswarasdorf) u srednjem Gradišću u Austriji, u organizaciji tamošnje Kulturne zadruge. Na početku je nazočne pozdravila organizatorica predstavljanja Gerlinde Stern Pauer, a uz autoricu, knjige je opet predstavljala prof. Kinda-Berlaković. Predstavljanju je nazočio vrlo velik broj gradišćanskohrvatskih humanističkih intelektualaca ne samo iz srednjega Gradišća nego su doputovali i sa sjevera i s juga Gradišća, pa čak i iz zapadne Mađarske, a došli su i novinari manjinskih glasila.

Zanimanje za knjige na oba predstavljanja bilo je vrlo veliko, pa se i u Beču i u Velikom Borištofu doslovce „tražila knjiga više“.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic