Objavljeno: 20. 4. 2023. u 12:16
Administrator

Sve Vas pozivamo na razgovor s karikaturistom Nikom Titanikom, koji će se održati u petak, 21.04. u dvorani Čakovec na Fakultetu hrvatskih studija u 11 sati! Razgovor će moderirati članica USF Scopus i organizacijskog odbora Zagrebačkog estetičkog laboratorija, Nela Radman. 
Vidimo se! 

O Niku Titaniku:
Nik Titanik je nadimak i pseudonim Nikole Plečka, karikaturiste, ilustratora, strip crtača i grafičkog dizajnera rođenog u Zagrebu 3.5.1974. godine.
Pod velikim utjecajem stripovske scene, 80-tih godina XX. stoljeća, Nik počinje crtati stripove upijajući stil Magnusa & Bunkera te stvara solidnu kolekciju amaterskih home-made serijala koji nisu bili za objavljivanje, ali su poslužili kao kvalitetna podloga za daljnje crtačko usavršavanje. Zaljubljen u crtanje od malih nogu, svoj prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine, a intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management).
Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom. Prvi ozbiljan angažman dobiva u studentskom listu “Puls” gdje mu objavljuju karikaturu Davora Gopca početkom 1994. godine. Slijedi suradnja s tjednicima “Danas”, “Panorama”, “NET” itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravan član Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u “Večernjem listu” i “Slobodnoj Dalmaciji”, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala “Internet Monitor”, prvi puta pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnik u “Hrvatskom Slovu” gdje objavljuje portretne karikature političara.
Početkom 2001. godine objavljuje prvi hrvatski internet animirani film “Šatro” na portalu Internet Monitor. 
Krajem 1999. godine postaje član Hrvatskog društva karikaturista, a u veljači 2001. godine pokreće službenu web stranicu Hrvatskog društva karikaturista. Od 2001. do 2003. godine obnašao je funkciju tajnika Hrvatskog društva karikaturista. U istom razdoblju, karikature su mu redovno objavljivane u “Nedjeljnom Vjesniku”.
Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list “24 sata” i do danas ih je nacrtao i objavio više od 13500.
Sredinom 2005. godine preuzeo je funkciju glavnog urednika internog glasila Hrvatskog društva karikaturista “Karika” koju je obnašao dvije godine. Također, od početka 2007. godine obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni je član Izvršnog odbora HDK-a.
U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. godine u Hrvatsko novinarsko društvo.
U svibnju 2006. godine osniva vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura, ilustracija i stripova radi i poslove vezane uz grafički dizajn.
Krajem 2019. godine izdaje svoj prvi strip album pod nazivom “1573.”
Početkom 2021. godine je izabran za potpredsjednika Hrvatskog društva karikaturista.
Od sredine 2021. godine do danas ilustrira i grafički oblikuje prvih 5 slikovnica iz serije meteo-slikovnica “Vremenaste priče” za koje je tekst napisao poznati meteorolog Zoran Vakula.
S obitelji živi i radi u Svetoj Nedelji, između Zagreba i Samobora.

izvor: https://www.niktitanikstudio.com/tko-je-nik-titanik/

 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic