Objavljeno: 13. 4. 2023. u 11:14
Administrator

Dne 11. travnja 2023. održana je jednodnevna terenska nastava studenata Preddiplomskoga studija kroatologije na predmetu Hrvatska dijalektologija.  Ove se godine odvila na otoku Krku. Budući da je osim dijalektološke, terenska nastava obuhvaćala i važnu kulturološku sastavnicu, posebice vezanu uz književno stvaralaštvo iseljeničke pjesnikinje Vlaste Sindik Pobor koja potječe iz Vrbnika na Krku, terensku nastavu pratili su i studenti Diplomskoga studija kroatologije na predmetu Kultura Hrvata u dijaspori. Terenska nastava, koju je programski osmislila prof. Sanja Vulić Vranković, a u organizaciji je sudjelovala i asistentica Lidija Bogović, počela je u Jurandvoru obilaskom crkve sv. Lucije i ostataka nekadašnje benediktinske opatije. Sudionici terenske nastave čuli su vrlo informativno predavanje o povijesti pronalaska Bašćanske ploče koje im je održala Dana Kružić, upraviteljica toga važnoga kulturološkoga kompleksa u Jurandvoru.

Slijedio je posjet Vrbniku gdje je prof. Vulić ispred rodne kuće pjesnikinje Vlaste Sindik- Pobor održala kratko predavanje o pjesnikinji, njezinu životu i stvaralaštvu u iseljeništvu te o začetcima suvremenoga vrbničkoga čakavskoga književnoga kruga koji je i danas vrlo aktivan. Također je studente upoznala s povezanošću Augusta Šenoe s Vrbnikom, posebice glede postanka povjestice Kugina kuća, a osvrnula se i na početak romana Čuvaj se senjske ruke. Također je istaknula snažnu povezanost knezova Krčkih, kasnijih Frankopana, s Vrbnikom. Slijedio je susret s dijalektnom pjesnikinjom Marijom Trinajstić Božić koja je studentima čitala pjesme i prozu na vrbničkoj čakavštini, a studenti su te tekstove nastojali jezično analizirati. Standardnojezične pjesme Vlaste Sindik-Pobor s iseljeničkim temama čitali su studenti i asistentica Lidija Bogović.

Najkraća postaja terenske nastave bio je posjet Dobrinju i usporedba osnovnih dijalektoloških značajka dobrinjskoga govora u odnosu na vrbnički.

Terenska nastavu završila je u gradu Krku. U obilasku grada prof. Vulić upoznala je studente s važnom frankopanskom sastavnicom u povijesti grada te zanimljivim katedralnim kompleksom i njegovom poviješću.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic