Objavljeno: 13. 4. 2023. u 11:07
Administrator

Studenti Fakulteta hrvatskih studija boravili su od 5. do 11. travnja na studijskom putovanju u Rimu. Svrha putovanja bilo je upoznavanje ne samo s bogatim antičkim nasljeđem vječnoga grada Rima, nego i obilazak crkvenih i civilnih institucija koje su kroz povijest bile od ključne važnosti za kulturnu razmjenu.  

Putovanje je započelo poludnevnim boravkom u Padovi, gdje su studenti, osim poznate bazilike sv. Antuna Padovanskoga, obišli trg Prato della Vale koji okružuje 78 kipova, među kojima se ističe lik Matije Ranjine, dubrovačkoga patricija, koji je 1397. bio rektorom čuvenoga Sveučilišta u Padovi. Upravo ta visokoškolska ustanova svjedoči višestoljetnu tijesnu povezanost s hrvatskom znanošću i kulturom. U matrikulama toga sveučilišta upisana su imena mnogih Hrvata, poput Alberta Papalića, Jeronima i Franje Andreisa, Ivana Krstitelja Mirkovića, Šimuna Divnića, Janusa Panoniusa i drugi. 

Po dolasku u Rim studenti su se smjestili u Domu hrvatskih hodočasnika „Blaženi Ivan Merz“ u kojem su odsjeli tijekom čitavoga boravka. Prvoga dana studenti su posjetili antičke spomenike, Amfiteatar Flavijevaca (Kolosej), Forum Romanum, Baziliku sv. Ivana Lateranskoga i njezinu krstionicu u kojoj se nalaze relikvije mučenika iz Salone i Poreča. Okosnica putovanja bila je inventura kulturnoga identiteta Hrvata, koji su u Rimu kroz stoljeća ostavili neizbrisiv trag. Studenti su tako obišli crkvu sv. Petra u okovima, u kojoj se nalazi grob i spomen-ploča majstora minijature Julija Klovića, zatim grob isusovca Bartola Kašića, autora prve gramatike hrvatskoga jezika (Institutionum linguae illyricae libri duo, 1604.), baziliku Santa Maria del Popolo u kojoj je pokopan Nikola Modruški, čiji je posmrtni govor za kardinala Pietra Riarija, tiskan 1474. godine, ujedno i najstarija poznata prozna inkunabula u Hrvata. Usponom na Kapitolij studenti su imali priliku za posjet crkvi Svete Marije od nebeskoga žrtvenika u kojoj je pokopana posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić. U Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima studente je ugostio rektor zavoda, dr. Marko Đurin, koji ih je upoznao s bogatom poviješću hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu i njihovoj ulozi u stvaranju hrvatske povijesti, znanosti i kulture. U spomenutoj se crkvi nalazi i grob povjesničara Ivana Lučića, a studenti su ondje na Uskrs prisustvovali svetoj misi na hrvatskom jeziku.  

U okviru putovanja studenti su posjetili pokrajinu Kampaniju i Napulj, ali i arheološki park Pompeje, koji su 79. godine uništeni u erupciji Vezuva.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic