Objavljeno: 13. 1. 2023. u 10:37
Administrator

U suradnji Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Republici Srbiji na čelu s dipl. pedagoginjom Margaretom Uršal i projektnoga tima s Fakulteta hrvatskih studija provedeno je prvo istraživanje o hrvatskoj nastavi u Republici Srbiji. Riječ je o provedbi istraživanja među učiteljima Hrvatske nastave u Republici Srbiji u okviru znanstvenoga projekta Osobitosti hrvatske nastave u Republici Srbiji kojega je voditeljica doc. dr. sc. Antonia Ordulj, a nositelj Centar za učenje hrvatskoga jezika pri Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Interdisciplinarni tim s Fakulteta hrvatskih studija čine i doc. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum te Lea Andreis, mag.psych. U istraživanju su sudjelovali samo nastavnici iz Republike Hrvatske koje bira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Istraživanjem se ispitivala: 1. naobrazba učitelja za rad kroz analizu specifičnih i općenitih kompetencija te prikladnost dostupnih udžbenika u hrvatskoj nastavi, 2. osposobljenost učitelja za izvođenje sadržaja koji se odnose na kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske te 3. osposobljenost učitelja za poučavanje hrvatskoga kao nasljednoga jezika. Znanstvenim se projektom nastojala uspostaviti suradnja između Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Republici Srbiji i tima stručnjaka s Fakulteta hrvatskih studija koji se bave problematikom hrvatske nastave u inozemstvu s ciljem boljega razumijevanja procesa školovanja posebno osmišljenoga za djecu i mlade hrvatskih iseljenika kojemu je cilj njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture odnosno osnaživanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic