Objavljeno: 21. 12. 2022. u 13:39
Administrator

Na Fakultetu hrvatskih studija održan je u četvrtak, 15. prosinca 2022., međunarodni znanstveni skup „Intelektualna povijest i hrvatska historiografija: stanje i perspektive“ s početkom u 9.15 h u dvorani Pula te je zaključen u 19.15 h. Ovaj znanstveni skup organizirao je Odsjek za povijest Fakulteta hrvatskih studija u suradnji sa Znanstvenim zavodom Fakulteta hrvatskih studija, a rezultat je istoimenog projekta kao dijela institucionalne znanstvene djelatnosti.

Sudjelovalo je ukupno 22 izlagača s 20 izlaganja. Izlaganja su bila podijeljena u nekoliko kategorija:

  1. historiografija,
  2. metodologija,
  3. epoha,
  4. intelektualac.

Na samom početku skupa održana su dva keynote predavanja. Prvo je održao Richard Whatmore s Instituta za intelekualnu povijest Sveučilišta St Andrews pod nazivom „Is There a Future for the Cambridge School of Intellectual History?“, a drugo James M Robertson sa Svečilišta u Kaliforniji Irvine: „Mediating Spaces: On the Scales of Yugoslav Socialist Thought“.

Uz izlagače s Fakulteta hrvatskih studija (Odsjek za povijest, Znanstveni zavod, Odsjek za filozofiju, poslijediplomski doktorski studij povijesti), izlaganja su imali znanstvenici, dokotrandi i diplomandi s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Tijekom rasprava se dalje razgovaralo o pojedinim temama, ali i pristupima, metodologiji te kontroverzama koje upravo perspektiva intelektualne povijesti u određenim istraživanjima može dovesti u fokus. Raspravljalo se i o položaju intelektualne povijesti u hrvatskoj historiografiji, njezinom potencijalu, prednostima i problemamima u shvaćanju i prepoznavanju takvog pristupa.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic