Objavljeno: 13. 12. 2022. u 09:32
Administrator

Međunarodni znanstveni skup „Intelektualna povijest i hrvatska historiografija: stanje i perspektive“ održat će se na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 15. prosinca, s početkom u 9.15 h u dvorani Pula. Ovaj znanstveni skup organizira Odsjek za povijest Fakulteta hrvatskih studija u suradnji sa Znanstvenim zavodom FHS-a.

Intelektualna povijest (ili neki njezini aspekti) sve je prisutnija u istraživanjima hrvatskih povjesničara, posebice u mlađim generacijama. Povijesna poddisciplina intelektualne povijesti jasnije je definirana u drugoj polovici 20. stoljeća i do danas nije izgubila na aktualnosti, nego se dodatno razvijala i etablirala. Često se poistovjećuje s poviješću ideja, no intelektualna povijest otvara širi prostor proučavanju, analizi i konceptualizaciji. Budući da sadrži osnovne postavke povijesti ideja (formalni koncepti u povijesti, filozofiji, književnosti, političkim znanostima, znanosti općenito, itd.), intelektualna povijest je u temeljnom smislu interdisciplinarna.

Izlaganja na znanstvenom skupu „Intelektualna povijest i hrvatska historiografija: stanje i perspektive“ ukazat će na prisutnost i stanje istraživanja tema unutar intelektualne povijesti u hrvatskoj historiografiji. Nadamo se da će rasprave pridonijeti daljnjoj analizi prezentiranoga, posebice novim istraživačima koji su u procesu istraživanja. Na skupu bi se trebali revalorizirati dosadašnji pristupi intelektualnoj povijesti i način obrađivanja pojedinih tema koje su identificirane kao krucijalne ili važne u odnosu na povijesnu znanost te bi se sukladno tome ponudili novi pristupi, odnosno ukazalo na daljnji inovacijski potencijal. Osim toga, ponudit će se prostor za autoevaluaciju jedne rastuće (prema interesu i opsegu) poddiscipline povijesne znanosti, ali i za metodološke pristupe interdisciplinarnom povezivanju povijesti i drugih humanističkih ili prirodnih znanosti.

Izlaganja su podijeljena u nekoliko kategorija:

  1. historiografija,
  2. metodologija,
  3. epoha,
  4. intelektualac.

Na samom početku skupa održat će se dva keynote predavanja. Prvo će održati Richard Whatmore s Instituta za intelekualnu povijest Sveučilišta St Andrews pod nazivom „Is There a Future for the Cambridge School of Intellectual History?“, a drugo James M Robertson sa Svečilišta u Kaliforniji Irvine: „Mediating Spaces: On the Scales of Yugoslav Socialist Thought“.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!

U prilogu se nalaze plakat i programska knjižica.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic